O grupare de hackeri au spart marţi baza de date a Camerei Deputaţilor, iar mai apoi ar fi publicat, pe dark web, buletinul prim-ministrului României, Marcel Ciolacu.

Potrivit presei naţionale, hackerii au sustras informaţii cu caracter personal, inclusiv cărţi de identitate, contracte cu diferite bănci şi date privind autoturismele personale ale deputaţilor.

Un telespectator al Digi24, specialist în domeniul IT, a spus că a văzut un anunţ pe un site de specialitate în care o grupare de hackeri s-au lăudat că a reuşit să spargă baza de date a Camerei Deputaţilor din România şi că vor face publice mai multe documente, dacă nu primesc o răscumpărare în valoare de 0,8 bitcoin, adică circa 30.000 de euro.

Site-urile de ştiri Digi24.ro şi Hotnews.ro mai arată că buletinul lui Marcel Ciolacu şi cel al lui Kelemen Hunor au fost postate pe dark web. Dark Web este o parte a internetului care necesită utilizarea unor adrese web speciale şi nu este vizibilă în rezultatele motoarelor de căutare.

În acest timp, Secretariatul General al Camerei Deputaţilor a anunţat că se va face o plângere la DIICOT. „A avut loc, într-adevăr, o breşă de securitate. În acest moment, nu avem nicio solicitare de răscumpărare a datelor. Ca urmare a acestei situaţii, Departamentul specializat din Camera Deputaţilor redactează o plângere la DIICOT", a anunţat marţi Secretariatul General al Camerei Deputaţilor.

De acest incident a fost notificat şi Directoratul Naţional de Securitate Cibernetică (DNSC). „Pentru că vorbim despre o investigaţie care este în derulare, în acest moment nu putem oferi mai multe detalii care ar putea periclita investigaţia", au transmis reprezentanţii DNSC, mai arată Hotnews.ro.

Ulterior, DIICOT a anunțat că efectuează cercetări în urma acestui atac informatic. „În cauza constituită sunt efectuate cercetări, in rem, privind săvârşirea infracțiunilor de acces ilegal la un sistem informatic, alterarea integrității datelor informatice, perturbarea funcționării sistemelor informatice și șantaj”, precizează reprezentanții DIICOT.

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!