Cel puţin 30 de persoane au murit, iar alte 94 au fost rănite într-o explozie care a avut loc la o nuntă în sudul Turciei, la Gaziantep, localitate situată la aproximativ 95 km de oraşul sirian Alep, sfâşiat de război, a anunţat Mediafax.

Autorităţile din Turcia au catalogat atacul drept fiind unul terorist, provocat de un atentator sinucigaş. Potrivit CNN, autorităţile suspectează că deflagraţia a fost pusă la cale de gruparea teroristă Stat Islamic sau PKK. Niciuna din organizaţiile extremiste nu a revendicat atacul.

Parlamentarul Mahmut Togrul a declarat pentru Reuters că incidentul a avut loc la o nuntă kurdă. În trecut, gruparea teroristă Stat Islamic a comis mai mult atentate împotriva kurzilor.

Potrivit aceleiaşi surse, într-un comunicat dat publicităţii duminică, preşedintele turc Tayyip Erdogan afirmă că nu există "nicio diferenţă" între organizaţia clericului musulman Fethullah Gulen, acuzat de Ankara că ar fi orchestrat tentativa de lovitură de stat de la 15 iulie, Partidul Muncitorilor din Kurdistan (PKK)şi "Daesh (acronimul pentru Stat Islamic în limba arabă), care cel mai probabil poartă responsabilitatea pentru atacul de la Gaziantep". "Ţara noastră şi naţiunea noastră au din nou doar un singur mesaj de transmis celor care ne atacă - nu veţi reuşi!," a spus Erdogan.

Liderul de la Ankara a precizat că scopul unor astfel de atacuri este de a stârni neînţelegeri între diferitele grupuri etnice din Turcia, cum ar fi arabi, kurzi şi turcmeni. Mulţi jihadişti consideră kurzii ca fiind unul dintre principalii lor duşmani, miliţiile kurde jucând un rol important în lupta împotriva Stat Islamic atât în Siria, cât şi în Irak.