Zi agitată, vineri, pentru Franţa, care a fost ţinta a alte două atacuri, care s-au s-au lăsat şi cu luări de ostatici.

După trei zile soldate în total cu 20 de morţi, vineri seară, unităţile de elită ale jandarmeriei i-au împuşcat mortal într-o localitate situată la nord-est de Paris pe jihadiştii Said şi Chérif Kouachi care au comis masacrul de la redacţia săptămânalului de satiră Charlie Hebdo.

Cei doi au ieşit din tipografia în care se ascundeau de câteva ore, în care luaseră un ostatic, trăgând asupra forţelor de securitate, moment în care s-a luat decizia "neutralizării" lor. În timpul schimbului de focuri, un jandarm a fost rănit, însă ostaticul a fost eliberat teafăr şi nevătămat, arată agerpres.ro.

Potrivit sursei citate, aproape simultan a fost declanşat un asalt asupra unui magazin evreiesc din estul Parisului, de la Vincennes, unde un alt terorist, Amedy Coulibaly, a luat ostatice mai multe persoane.

Două persoane fuseseră ucise în schimbul de focuri care a avut loc la începutul luării de ostatici, vineri după amiază. După mai multe explozii, poliţiştii au pătruns în magazin, iar la puţin timp după aceea, cel puţin cinci ostatici au fost scoşi de poliţişti din magazin.

Autorul atacului, Amedy Coulibaly, a fost ucis de forţele de intervenţie. Nu se ştie pentru moment dacă cele patru persoane ale căror cadavre s-au găsit în magazin la finalul operaţiunii au fost ucise în schimbul iniţial de focuri sau în timpul asaltului.

Amedy Coulibaly, un bărbat de culoare de 32 de ani, este suspectat că a ucis joi o poliţistă la Montrouge, la periferia sudică a capitalei, şi că a rănit o altă persoană în acelaşi atac.

Ucis în asaltul forţelor de ordine, Coulibaly ar fi avut legături cu fraţii Kouachi şi chiar a afirmat, pe un post de ştiri, BFMTV, că şi-a sincronizat acţiunea cu fraţii Kouachi şi că este afiliat grupării Statul Islamic, mai arată agerpres.ro.

Urmărirea lui Chérif şi Said Kouachi, doi fraţi francezi de origine algeriană, intrase vineri dimineaţă în faza finală, după căutări intense în nordul Franţei de miercuri.

Potrivit Digi24.ro, cele trei zile de teroare în Paris s-au lăsat în total cu 20 de morţi.

"Simţim o imensă tristeţe pentru toţi cei care şi-au pierdut viaţa şi le mulţumim din toată inima forţelor de ordine care au intervenit cu un sânge rece care îi onorează", a declarat ministrul de interne, Bernard Cazeneuve.

Autorităţile franceze s-au confruntat cu o situaţie fără precedent în istoria modernă a ţării: două luări de ostatici la 50 km distanţă comise de persoane puternic înarmate şi hotărâte, ultimul act al unei tragedii care a început miercuri cu atentatul de la redacţia Charlie Hebdo, mai notează agerpres.ro.