Publicaţia americană Washington Post a publicat sâmbătă un articol în care colonelul ucrainean Roman Cervinski, fost membru al Forţelor de Operaţiuni Speciale ale Ucrainei şi care are legături strânse cu serviciile de informaţii din ţară, este acuzat că a coordonat operaţiunea de sabotaj asupra gazoductului Nord Stream, potrivit Hotnews.

Acţiunea a avut loc anul trecut în septembrie şi a constat în plasarea de încărcături explozive pe conductele de gaz din adâncul Mării Baltice, ce transportă gaz rusesc spre Europa.

WP a solicitat puncte de vedere din partea Ministerului ucrainean de Externe şi Serviciului de Securitate Internă al Kievului, însă până în prezent nu au fost emise declaraţii oficiale. 

Sursele anonime folosite în documentarea materialului afirmă că Cervinski nu a planificat operaţiunea singur şi a acţionat alături de alte persoane.

El ar fi avut un rol logistic, sprijinind o echipă de şase persoane care au folosit identităţi false pentru a închiria echipamentele necesare amplasării de explozibil pe gazoductul rusesc din Marea Baltică.

Deşi este acuzat de coordonarea operaţiunii, Cervinski neagă orice implicare, afirmând prin avocatul său că informaţiile despre rolul său sunt răspândite de propaganda rusă. 

Ordinele pentru sabotaj se presupune că ar fi venit de la oficiali ucraineni cu rang mai înalt. Implicat ar fi şi generalul Valeri Zalujnîi, comandantul-şef al Armatei Ucrainene, la care ajungeau în cele din urmă toate informaţiile cu privire la acţiunea de sabotaj.

Cu toate acestea, preşedintele Ucrainei Volodimir Zelenski nu ar fi ştiu despre acţiunea de sabotaj a gazoductului Nord Strem. 

"Operaţiunea de sabotaj ar fi fost făcută fără ca Zelenski să ştie, potrivit surselor WP. Şeful armatei ucrainene era cel care primea toate informaţiile, potrivit unor documente CIA, care au ajuns pe internet după ce militarul american Jack Teixeira, cel care a iscat scandalul Pentagon Leaks, fiund acuzat de scurgere de informaţii clasificate, le-a pus pe Discord", notează Hotnews.

Până în prezent, autorităţile de la Kiev nu au reacţionat oficial la dezvăluirile Washington Post, iar purtătorul de cuvânt al armatei ucrainene a declarat pentru Reuters că nu are informaţii cu privire la aceste acuzaţii.

În martie 2023, Ucraina a negat implicarea în sabotarea gazoductelor Nord Stream, respingând informaţiile privind implicarea unui "grup pro-ucrainean" apărute în presa internaţională.

Închis politic

Colonelul Roman Cervinski este în prezent închis într-o închisoare din Kiev, acuzat că a dezvăluit coordonatele unui aerodrom ce a fost ulterior bombardat de ruşi. În urma atacului asupra acestuia un militar ucrainean a murit, iar alţi 17 au fost răniţi.

Colonelul susţine că, de fapt, operaţiunea a fost aprobată, iar acum este închis din cauza criticilor aduse preşedintelui ucrainean Volodimir Zelenski.

Roman Cervinski este un apropiat al liderilor militari şi a mai contribuit de-a lungul timpului la alte operaţiuni secrete desfăşurate de Kiev. 

Încă de la începutul războiului, el a făcut parte din forţele speciale ucrainene şi a avut misiuni în zonele ocupate de ruşi. Superiorul lui direct era generalului-maior Viktor Hanuşciak, care comunica direct cu Zalujnîi.

Roman Cervinski ar fi fost desemnat să coordoneze operaţiunea de sabotaj întrucât a avut anterior funcţii de conducere în agenţia de informaţii militare şi în serviciul de securitate al Ucrainei. Sursele citate de Washington Post susţin că Cervinski a dezvoltat relaţii strânse cu liderii militari şi cei din domeniul securităţii, ceea ce l-a făcut un candidat potrivit pentru acest rol în cadrul operaţiunii de sabotaj a gajoductului.

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!