Președinta Republicii Moldova, Maia Sandu, a dezvăluit, luni, un plan violent conceput de Rusia pentru subminarea Republicii Moldova. Planul ar presupune inclusiv atacuri și luări de ostatici.

Maia Sandu și-a început discursul amintind că, în ultimele zile, în spațiul public au avut loc discuții cu privire la securitatea țării, precizând că „Planul Rusiei de a întreprinde acțiuni subversive pe teritoriul statului nostru nu este unul nou” și că „tentative de destabilizare a situației și de subminare a statului au existat și în toamna anului trecut”. 

Acestea nu și-au atins obiectivul „datorită intervențiilor prompte ale instituțiilor noastre de securitate și de asigurare a ordinii publice”. „În perioada octombrie-decembrie, poliția și Serviciul de Informații și Securitate (SIS - n.r.) au intervenit în mai multe cazuri de organizare a elementelor criminale și au oprit tentativele de violență”, a spus Maia Sandu.

„În toamnă, accentul s-a pus pe criza energetică, care trebuia să provoace nemulțumiri majore în rândul populației și să conducă la proteste violente. Planul pentru perioada următoare presupune acțiuni cu implicarea unor diversioniști cu pregătire militară, camuflați în civil, care să întreprindă acțiuni violente, atac asupra unor edificii ale statului și luare de ostatici”, a declarat Maia Sandu, potrivit transcriptului publicat pe site-ul Președinției.

„Prin acțiuni violente, mascate sub proteste ale așa-numitei opoziții, ar urma să se forțeze schimbarea puterii de la Chișinău”, a mai punctat Maia Sandu. 

Declarațiile președintei Republicii Moldova vin la câteva zile după anunțul făcut, joia trecută, de președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, aflat în vizită la Bruxelles. Acesta a dezvăluit că Ucraina a interceptat un plan al serviciilor secrete ruse de a distruge Republica Moldova și că a informat-o pe președinta Maia Sandu de acest plan. Detalii, în articolul „Anunț îngrijorător făcut de Zelenski: „Am interceptat un plan al Moscovei de a distruge Republica Moldova

De altfel, în discursul de luni, Maia Sandu a confirmat că „documentele recepționate de la partenerii noștri ucraineni demonstrează o bună documentare a locațiilor și aspectelor logistice pentru organizarea acestor activități subversive”.

Ea a mai menționat că planul Rusiei „presupune folosirea persoanelor din afara țării pentru acțiunile cu caracter violent”. 

„De exemplu, materialele conțin instrucțiuni despre regulile de intrare în Republica Moldova pentru cetățeni ai Federației Ruse, Republicii Belarus, Serbiei și Muntenegru”, a mai spus președinta, dând asigurări că instituțiile lucrează, inclusiv în plan legislativ, pentru preîntâmpinarea unor situații care să răstoarne „ordinea constituțională”.

Maia Sandu a mai spus că, în realizarea planului, „autorii mizează pe mai multe forțe interne, dar în special pe grupări criminale cum ar fi formațiunea Șor și toate derivatele ei, pe unii veterani, foști angajați ai forțelor de ordine și pe mai multe persoane cunoscute pentru legăturile lor cu Plahotniuc”. 

După anunțul președintelui Zelenski, la finalul săptămânii trecute, și Serviciul de Informații și Securitate din Republica Moldova a confirmat că a primit din partea Ucrainei informații în acest sens și că, totodată, „au fost identificate activități subversive cu scopul subminării statului R. Moldova, de destabilizare și de încălcare a ordinii publice”.

„SIS confirmă că atât din informațiile prezentate de partenerii noștri ucraineni, cât și în urma activității operative a Serviciului au fost identificate activități subversive cu scopul subminării statului Republica Moldova, de destabilizare și de încălcare a ordinii publice”, se arată într-o informare oficială a SIS din Republica Moldova, citată de Hotnews.ro. 

Detalii, în articolul Au fost identificate activități subversive”. Reacția Serviciului de Informații din Republica Moldova, după anunțul îngrijorător al lui Zelenski despre planurile Rusiei

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!