Asociația One World Romania invită tinerii din Oradea cu vârstele cuprinse între 14 și 19 ani să se înscrie la atelierul de film documentar Point & Shoot.

Point&Shoot va dura 5 zile și se va desfășura în perioada 28 septembrie – 2 octombrie 2022, în Oradea, la Fundația Comunitară Oradea, Crișul Shopping Center, etaj 1, Comuniteca, prin sprijinul partenerilor locali ai proiectului Fundația Comunitară Oradea și Europe Direct Oradea.

Atelierul va fi coordonat de trei cineaști români cu experiență în domeniul cinematografiei: Carmen Tofeni (regizoare de film documentar, directoare de imagine), Cristina Haneș (regizoare și producătoare de film documentar) și Dragoș Hanciu (regizor de film, director de imagine).  Atelierul de film oferă adolescenților o introducere în noțiunile de bază ale limbajului și gramaticii audiovizuale, la nivel teoretic și practic. Programul conceput de cei trei tutori aduce în atenția participanților reprezentarea realității prin aparatul de filmat și implicațiile sale.

Cei opt tineri selectați vor lucra atât individual, cât și în echipe pe baza unor teme propuse de tutori. Aceste exerciții practice de filmare și de montaj vor fi mai apoi puse în discuție și analizate din punct de vedere formal, gramatical și etic.

În vederea selecției, organizatorii îi invită pe cei interesați să completeze formularul Google: https://forms.gle/dCJmPV1KYxrXxDEU8  

Termenul limită pentru înscriere este: 14.09.2022.

Nu există taxă de înscriere sau de participare, iar organizatorii vor asigura mesele de prânz pe tot parcursul atelierului.

Pentru întrebări legate de aplicație, vă rugăm să ne scrieți pe adresa: atelier@oneworld.ro

Despre tutorii atelierului

Cristina Haneș este regizoare și producătoare de film documentar din Oradea. A co-fondat NoCut Film Collective în 2016 împreună cu Isabella Rinaldi (Italia) și Arya Rothe (India). Debutul colectivului în lungmetraj "A Rifle and a Bag" a fost premiat cu Mențiunea Specială a Juriului în cadrul Competiției Bright Future a Festivalului Internațional de Film Rotterdam 2020. Filmul ei de scurtmetraj “António e Catarina” a câștigat premiul Pardino D’oro la Festivalul de la Locarno 2017. A absolvit cursul de masterat DocNomads în regie de film documentar desfășurat în Portugalia, Ungaria și Belgia, iar la nivel de licență a urmat cursurile Facultății de Film și Teatru a Universității Babeș-Bolyai din Cluj-Napoca. A participat la Aristoteles Workshop, precum și la Berlinale Talents.

Născut în 1993, Dragoș Hanciu este regizor de film, director de imagine și fotograf român stabilit în București. După ce a absolvit școala de film UNATC din București, a realizat IONAȘ VISEAZĂ CĂ PLOUĂ, care a avut premiera la Visions du Réel în 2017 și TREI, un scurtmetraj documentar experimental co-regizat, care a fost selectat la Edinburgh Film Festival 2017. În 2021, debutul său în documentar de lungmetraj, OMUL CU UMBRA, a fost prezentat în cadrul TIFF România.

Hanciu este un fotograf activ, publicând prima sa carte de fotografie, HOMETOWN, în 2018, care a fost nominalizată la mai multe premii internaționale de carte foto, urmată de expoziții și prezentări de carte. În 2020 se numără printre cei 100 de fotografi europeni emergenți selectați de revista GUP Magazine pentru catalogul lor anual Fresh Eyes.

În prezent, lansează un film experimental de scurt metraj, dezvoltă două documentare și lucrează la diferite proiecte fotografice. Fotografiile sale fac parte din colecția permanentă a Muzeului Național de Artă Contemporană, București.

Carmen Tofeni este director de imagine și filmmaker-documentarist. A modelat imaginea pentru lungmetrajul de ficțiune româno-sârb, premiat internațional, “Ivana cea groaznică” pentru care a fost nominalizată pentru cea mai bună imagine la Premiile Gopo și RSC (Societatea Română a Directorilor de Imagine). A încheiat de curând filmările pentru o co-producție româno-italiană, un documentar de gen road-movie și este în producție cu alte două co-producții. Ca documentarist dezvoltă două proiecte de lungmetraj, unul experimental bazat pe evenimente personale și un proiect socio-interactiv româno-bulgar.

Carmen a urmat cursurile de imagine la Școala Națională de Film de la Roma, Italia - “Centro Sperimentale di Cinema”. Filmul ei de absolvire a fost nominalizat pentru cel mai bun scurt-metraj la Davide di Donatello 2014. În continuare, s-a remarcat atât prin scurtmetraje premiate la festivaluri internaționale (“Route 3” - Grecia-Bosnia 2019, “Deochiul” - Germania-Romania 2018, “Fonal” - Ungaria 2017), cât și prin participarea la forumurile de întâlniri profesionale Talent Campuses de la Berlin (2017) și Sarajevo (2016).

Organizator: Asociația One World Romania

Co-finanțat de: Administrația Fondului Cultural Național

Parteneri: Fundația Comunitară Oradea, Centrul Europe Direct Oradea, KINEDOK și Visit Oradea

Atelierul face parte din proiectul „Educație de film documentar și drepturile omului: One World Romania în țară" și este co-finanțat de Administrația Fondului Cultural Național.

Proiectul nu reprezintă în mod necesar poziţia Administrației Fondului Cultural Național. AFCN nu este responsabilă de conținutul proiectului sau de modul în care rezultatele proiectului pot fi folosite. Acestea sunt în întregime responsabilitatea beneficiarului finanțării.

VISIT ORADEA

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!