Trei persoane au fost prinse în flagrant, vineri dimineaţă, în timp ce încercau să amplasaze un pachet cu dispozitiv exploziv la Piatra Neamţ, sub maşina interlopului Bogdan Mararu, fratele lui Gheorghiţă Mararu, asasinat în noiembrie 2010. Autoturismul sub care s-a găsit explozibilul se afla la 1,5 metri de blocul în care locuia proprietarul vehiculului.

Surse judiciare au declarat pentru Mediafax că dacă nu ar fi fost dezamorsată, bomba, echivalentul a 5,5 kg de TNT, ar fi explodat pe o porţiune de 350 de metri.

Potrivit prefectului de Neamţ, Ilie Mitea, pachetul cu dispozitiv exploziv a fost găsit sub maşina lui Bogdan Mararu, pe strada Privighetorii din municipiul Piatra Neamţ, fiind depistat de o echipă formată din reprezentanţi ai DIICOT, SRI şi ai altor structuri. Locuitorii din blocul în care a fost montată bomba au fost evacuaţi, iar de altfel întreaga zonă a fost evacuată pe o suprafaţă de 2.000 de metri pătraţi, fiind oprit accesul pe toate străzile din zona respectivă, pentru evitarea oricărui incident.

O echipă de pirotehnişti, specialişti ai SRI de la Bucureşti, a dezamorsat bomba, fără incidente.

Cei trei tineri prinşi în flagrant, vineri dimineaţă, în timp ce montau un dispozitiv exploziv sub maşina lui Bogdan Mararu erau monitorizaţi de autorităţi încă din luna decembrie. Cei trei tineri au fost monitorizaţi de către SRI, DGIPI, DIICOT şi Direcţia de Operaţiuni Speciale din IGPR, iar vineri dimineaţă au fost prinşi în flagrant.

În total, şase pesoane au fost duse la audieri la DIICOT Neamţ în acest caz, cei trei învinuiţi fiind membri ai unei grupări specializate în săvârşirea de infracţiuni de violenţă - omor calificat, distrugere calificată şi acte de terorism. În sarcina învinuiţilor se retine că, sub coordonarea liderului grupării, învinuitul P.D., de 43 de ani, au amplasat un dispozitiv exploziv artizanal sub un autoturism, in vederea suprimării vieţii părţii vătămate B.M. (Bogdan Mararu-n.r.), proprietarul autoturismului.

Din primele verificări, a rezultat că dispozitivul artizanal conţinea cantitatea de aproximativ un kilogram substanţă explozivă, probabil C4, iar detonarea urma a fi realizată mecanic.

Membrii gruparii intenţionau să distrugă prin incendiere şi două spaţii comerciale, amplasate pe raza municipiului Piatra Neamţ, aparţinând altor două părţi vătămate, activitaţi care nu s-au realizat, urmare a intervenţiei organelor de urmărire penală.

Ancheta continuă, procurorii DIICOT urmând a dispune măsurile legale în cauză, după finalizarea audierilor.