Protecţia Consumatorilor a descoperit că în şcolile şi liceele din Oradea, comercianţii care au luat în chirie chioşcurile de incintă ademenesc copiii cu alimente interzise, bogate în zaharuri, sare şi grăsimi. Adică boală curată.

Descoperirea a pornit de la reclamaţiile unor părinţi, nemulţumiţi că educaţia alimentară dată acasă copiilor le-o strică tocmai şcoala.

Mâncăruri oprite

Pentru a feri copiii de obezitate, Guvernul a interzis produsele fast-food în şcoli printr-o lege specială, 123/2008, care reglementează alimentaţia sănătoasă a preşcolarilor şi şcolarilor printr-un consum limitat de alimente bogate în zahăr, sare şi grăsimi. Ordinul 1563/2008 al Ministerului Sănătăţii enumeră explicit şi alimentele interzise a fi comercializate în şcoli.

Prima categorie sunt cele considerate prea dulci: prăjituri, bomboane şi acadelele de orice fel. Dintre cele bogate în sare şi grăsimi fac parte chipsurile, snacksurile, sticksurile, biscuiţii, covrigeii şi alunele, dar şi hamburgerii, pizza şi cartofii prăjiţi. Chioşcurile de incintă nu au voie să vândă nici băuturi răcoritoare, ci doar apă minerală plată sau carbogazoasă.

22 Bejan Traian.jpgInterzise, dar vândute

Că una zice legea, dar alta fac comercianţii autorităţile au aflat de la părinţii elevilor şcolii Oltea Doamna. Nemulţumiţi că şcoala le strică educaţia alimentară de acasă, ei au reclamat că la chioşcul de incintă se vând alimente interzise. Inspectorii au reacţionat printr-un control în urma căruia au găsit dulciuri, sucuri, produse de patiserie şi de fast food.

Mai mult, au descoperit că se poartă şi "dulciurile de fiţe", pentru că în chioşc erau şi mai multe feluri de praf dulce, sub denumirea Horror Fizz, care expandează în gură, creând consumatorului impresia de "explozie". "A fost punctul de pornire a unei acţiuni generale", spune Traian Bejan (foto), şeful Protecţiei Consumatorului Bihor, care a cerut sprijin de la Direcţia de Sănătate Publică (DSP), pentru a extinde controlul la toate şcolile din oraş.

La Colegiul Naţional Emanuil Gojdu inspectorii au găsit în chioşcul alimentar pizza, sandviciuri, dulciuri şi sucuri sintetice. Aceleaşi alimente interzise se vindeau şi la şcolile Nicolae Bălcescu şi Dimitrie Cantemir, la cea din urmă elevii fiind ispitiţi şi cu băuturi răcoritoare cu cofeină. Toate produsele au fost imediat retrase de la vânzare.

22 Morar Elisabeta.jpgCercul vicios

Amenzile aplicate în urma controlului totalizează 20.000 lei, dar autorităţile ştiu că asta nu rezolvă problema. "După control, chioşcarii repun în vânzare tot ce am retras noi. Ar trebui verificaţi zi de zi, dar e imposibil", spune Elisabeta Morar (foto), inspector DSP. "De vină sunt şi directorii şcolilor. Ar trebui să-i atenţioneze să nu vândă ceva ilegal sau nesănătos", completează Sorina Csordas, de la Protecţia Consumatorului.

În schimb, directorii dau din umeri. "Am atenţionat-o pe doamna de la chioşc, dar n-o pot obliga ce să vândă şi ce nu", susţine Mircea Mitran, directorul de la Oltea Doamna. Iar directorul adjunct de la Nicolae Bălcescu, Banto Norbert, dă vina pe părinţi: "Ar fi bine să-şi educe copiii să nu consume astfel de alimente. Dacă n-ar fi cerere, nici chioşcarul n-ar avea cui vinde". La rându-le, comercianţii încearcă şi ei să se scoată: "Nu am ştiut că nu e voie", susţin ei la unison. Cel de la Nicolae Bălcescu, Florin Şandor, are şi tupeu. Spune că marfa ilegală găsită în chioşcul lui nici n-ar fi fost de vânzare, ci "pentru consum propriu"!

Un lucru e însă clar: dacă ţin la sănătatea elevilor, directorii de şcoli ar trebui să îşi ia rolul în serios. Adică să renunţe la indiferenţă şi să-i oblige prin contracte pe comercianţi să vândă doar alimente sănătoase. În fond, şi asta ţine tot de educaţie...


DRUMUL SPRE OBEZITATE
Din toate, dar cu măsură

22 Pascui Camelia.jpgDieteticianul Camelia Păşcui (foto) consideră că toate produsele îşi au locul lor în alimentaţie, însă dozate cu chibzuinţă. "E bine să lăsăm copiii să mănânce din toate, dar să nu înlocuim o masă cu produse fast food. Contează foarte mult educaţia de acasă. Copiii trebuie învăţaţi de părinţi să nu consume excesiv anumite alimente, mai ales dulciurile. Dar, din păcate, din comoditate, mulţi părinţi uită asta şi mai bine îi dau copilului un ban să-şi cumpere ceva de la chioşc decât să-i pună un sandvici la pachet. Aşa s-a ajuns ca în ultimii ani obezitatea să crească îngrijorător în rândul tinerilor", spune Păşcui.