Din Oradea până la frontiera cu Ungaria, malurile Crişului Repede vor deveni o zonă în care bihorenilor le va fi mai mare dragul să stea. Cam aşa sună promisiunea şefului Administraţiei Bazinale de Apă Crişuri, Pasztor Sandor, instituţie care a demarat lucrările la amenajarea râului în aval de Oradea.

Până la frontiera cu Ungaria, digurile râului vor fi consolidate, iar după ce lucrările vor fi finalizate orice cetăţean va putea merge în zonă la plajă ori la o plimbare, pe jos sau chiar pe apă, deoarece aici vor fi amplasate primele debarcadere de pe Crişul Repede.

Râu pus la punct

Din 2010, în Oradea a început o transformare completă a aspectului malurilor Crişului Repede. În colaborare cu Primăria municipiului, Administraţia Bazinală de Apă (ABA) Crişuri a amenajat tronsoane de promenadă de-a lungul râului în oraş, bine primite de locuitorii oraşului şi de turişti.

După cum se ştie, lucrările au început în aval de podul Decebal, au continuat în zona fostului Centru de calcul, iar apoi s-a realizat tronsonul de promenadă paralel cu Aleea Emanuil Gojdu. Acum e în lucru zona cuprinsă între podul pietonal de la fostul Centru de calcul şi Podul Decebal, ce va fi inaugurată în săptămânile următoare. Pe toate tronsoanele amenajate s-au făcut alei cât mai aproape de luciul apei, evitându-se pe cât posibil tăierea arborilor, iar malul opus al Crişului a fost lăsat, pe porţiunile amenajate, în starea sa naturală.

Diguri la reabilitare

În timp ce în oraş a mai rămas de făcut un singur tronson, cel cuprins între Podul Intelectualilor şi Podul Ferdinand, pe malul stâng, unde lucrările vor începe la sfârşitul verii, ABA Crişuri şi-a îndreptat atenţia şi spre malurile râului în aval de Oradea. De câteva săptămâni, fără tam-tam, aici au şi început lucrările!

02 pasztor sandor.jpg"Proiectul prevede amenajarea şi reabilitarea ecologică a Crişului Repede pe sectorul aval Oradea - frontieră, cu o lungime totală de 23 de kilometri", explică Pasztor Sandor (foto), şeful ABA Crişuri. În această zonă, malurile sunt erodate, iar cursul râului nu este bine definit, din cauza balastierelor din zonă, dar şi a cantităţilor mari de deşeuri depozitate pe maluri.

La plajă, la plimbare

După ce vor fi curăţate gunoaiele de pe maluri, toate cotiturile Crişului vor fi conectate la râu, digurile vor fi întărite, iar apoi se vor face lucrări de amenajare urbanistică. Asta înseamnă realizarea de promenade şi de rampe de acces, plantarea de arbori şi arbuşti, dar şi amenajarea de plaje. În premieră pentru Bihor, se vor amenaja şi debarcadere, adică pontoane ce folosesc la îmbarcarea, respectiv debarcarea pe bărci.

"Vom amenaja şase debarcadere pentru ambarcaţiuni mici, peste 16.000 de metri pătraţi de plaje şi vom crea alei pietonale pe o lungime totală de 1,2 kilometri", explică şeful ABA Crişuri.

Întrucât pe raza oraşului debitul Crişului Repede e prea mic şi nu permite circulaţia bărcilor, ABA a decis să facă navigabil râul la ieşire din Oradea, unde se pretează. Astfel, din Sântandrei până la frontieră, orice localnic sau turist se va putea plimba, nu peste mult timp, cu bărci cu motor de mici dimensiuni.

Zone pentru toţi

Întreg proiectul se va întinde pe raza localităţilor Sântandrei, Palota, Tărian, Girişul de Criş, Toboliu, Sântion şi Cheresig, având o valoare totală de aproximativ 50 milioane de lei.

Licitaţia lucrărilor a fost câştigată de firma arădeană Tehnodomus, care a subcontractat constructorul bihorean Repcon. Muncitorii au început deja lucrul în zona Sântandrei, banii necesari lucrărilor pentru acest an, aproximativ 11,5 milioane de lei, fiind deja alocaţi de Ministerul Mediului.

"Important este că pe lângă lucrările hidrotehnice şi cele de refacere a malurilor, se vor crea noi zone de agrement", subliniază Pasztor. Zone de care se vor putea bucura toţi bihorenii, dar mai cu seamă cei sătui de aglomeraţia şi gălăgia oraşelor...