În cadrul programului de supraveghere a aprovizionării cu apă potabilă a populaţiei, inspectorii Direcţiei de Sănătate Publică au testat în luna septembrie apa din 27 de localităţi bihorene. Potrivit unui comunicat de presă al DSP, din cele 27 doar în trei, Beiuş, Ghighişeni, Sudrigiu, apa este perfect potabilă.

În forajele şi reţelele de distribuţie din localităţile Avram Iancu, Petid, Tămaşda, precum şi la fântânile arteziene din localităţile Ant, Tulca şi Satu Nou medicii DSP au găsit arsen, în timp ce în alte opt localităţi apa are amoniac, alte cinci conţin clor rezidual liber, iar alte şapte fluor. Totodată, în zece localităţi apa are valori neconforme privind parametrii microbiologici, în două privind culoarea, gustul şi turbiditatea, iar în alte două privind oxidabilitatea. Care anume sunt aceste localităţi, DSP n-a precizat.

Cele mai mari probleme, însă, s-au găsit în zece localităţi, unde apa prezintă un risc major asupra sănătăţii consumatorilor. Este vorba de fântâna arteziană de lângă gara din Holod, fântâna care alimentează cu apă şcoala cu clasele I-VIII şi primăria din Holod, fântâna care alimentează şcoala cu clasele primare din Dumbrava, apa din reţeaua localităţilor Delani, Tămaşda, Petid, Săucani, apa din forajul din spatele bisericii ortodoxe Avram Iancu şi cea din artezienele din Ant, Tulca şi Satu Nou.

"Primăriile au obligaţia să informeze permanent populaţia asupra calităţii apei, conform Hotărârii Guvernului României nr. 974/2004, prin plăcuţe avertizoare afişate la loc vizibil şi protejat cu înscrisurile "Apa nu este bună de băut", "Apa nu este bună de folosit pentru sugari şi copii mici"", se arată în comunicatul DSP.

În toate aceste localităţi primarii trebuie să asigure perimetre de protecţie ale fântânilor, acoperirea cu capac şi acoperiş a acestora, dezinfecţia surselor, golirea, spălarea şi dezinfecţia bazinului de înmagazinare şi/sau a reţelei de distribuţie, montarea de robineţi de prelevare a probelor, reglarea aparatului de clorinare, sistarea furnizării apei potabile către consumatori, asigurarea apei potabile pentru sugari, copii mici până la 3 ani şi în colectivităţile de copii (şcoli şi grădiniţe).

În urma controalelor din luna august, DSP a mai oprit consumarea apei din reţeaua din Diosig deoarece conţine arsen. Tot atunci, s-a descoperit că fântâna arteziană din Ceica are apă radioactivă.