Precipitațiile din ultimele zile se pot lăsa cu viituri și inundații în Bihor.

Hidrologii au emis o avertizare de tip COD ROȘU de scurgeri importante pe versanţi, torenţi, pâraie, viituri rapide pe râurile mici cu posibile efecte severe de inundaţii locale şi creşteri importante de debite şi niveluri cu posibile depăşiri ale cotelor de pericol pe mai multe râuri inclusiv din județul nostru.

Avertizarea a fost transmisă vineri dimineață de Inspectoratul pentru Situații de Urgență Crișana al județului Bihor.

Conform informării, vor fi depășiri ale cotelor de pericol pe râurile din bazinele hidrografice: Someşul Cald – bazin amonte Ac. Fântânele (judeţele: Bihor şi Cluj), Drăgan – bazin amonte Ac. Drăgan şi afluenţii aferenţi sectorului aval Ac. Drăgan, Săcuieu, Călata - afluenţi ai râului Crişul Repede (judeţele: Cluj şi Bihor), Arieş – bazin amonte S.H. Câmpeni (judeţul Alba).

CODUL ROȘU este valabil pe parcursul zilei de vineri, 1 decembrie, între orele 10:30 – 24:00.

"Fenomenele hidrologice periculoase se pot produce cu probabilitate mai mare în intervalul 01.12.2023 ora 15:00 – 01.12.2023 ora 20:00, pe unele râuri din bazinele hidrografice: Săcuieu şi Arieş – bazin amonte S.H. Scărişoara", mai arată ISU.

UPDATE: „Îndreptați-vă spre locurile de refugiu!”

La orele amiezii, ISU Bihor a emis o avertizare hidrologică Ro-Alert, ALERTĂ EXTREMĂ, pe raza mai multor localități din județ, prin care previne populația cu privire la posibilele revărsări de ape în bazinul hdrografic superior și mijociu al Crișului Repede și al afluenților acestuia.

Oamenii sunt sfătuiți să își ia măsuri: „Dacă sunteți într-o zonă inundabilă, îndreptați-vă spre locurile de refugiu cele mai apropiate, opriți alimentarea cu energie electrică și gaze naturale”.

Purtătorul de cuvânt al ISU Bihor, lt. col. Camelia Roșca, a transmis și sfaturi pentru populație. Le regăsiți mai jos.


Recomandările pompierilor bihoreni pentru protejarea populației:

Pe timpul producerii inundaţiei:

- Respectaţi recomandările transmise de autorităţi;

- Dacă este necesară evacuarea, deplasaţi-vă imediat spre o zonă înaltă din apropiere, precizată de autorităţi; dacă aţi fost surprins de viitură, urcaţi-vă către părţile superioare ale locuinţei sau pe acoperiş, până la sosirea echipelor de salvare;

- În cazul în care consideraţi că mai aveţi timp, mutaţi obiectele importante la etaje superioare;

- Decuplaţi întrerupătorul general de energie electrică. Deconectaţi aparatele electrice. Nu atingeţi echipamentele electrice dacă sunteţi ud ori staţi în apă;

- Întrerupeţi instalaţiile de alimentare cu apă şi gaze;

- Încuiaţi uşile casei şi protejaţi ferestrele pentru a nu fi sparte de vânturi puternice, de curenţii de apă sau de obiectele duse de curenţii de apă;

- Evacuaţi animalele şi bunurile de valoare în locuri de refugiu, dinainte stabilite.

Dacă trebuie să părăsiţi locuinţa, respectaţi pe cât posibil următoarele reguli:

- Nu vă deplasaţi prin curenţi de apă: puteţi să vă pierdeţi echilibrul deplasându-vă prin curenţii de apă de circa 15 centimetri înălţime;

- Nu vă deplasaţi cu autoturismul în zona inundată: în caz de inundaţie, la înălţimea de circa 20 centimetri apă, apa poate pătrunde în vehicul şi poate cauza pierderea controlului. La înălţimea de circa 40 centimetri apă, vehiculul pluteşte. La înălţimea de 60 centimetri, majoritatea vehiculelor sunt luate de apă.

Pentru prevenirea și limitarea efectelor inundațiilor, curăţaţi şanţurile şi rigolele de scurgere, pentru a permite evacuarea apelor pluviale și construiţi bariere pentru a opri pătrunderea apei în casă în caz de inundaţie.

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!