„Medicamentele ar trebui să trateze anumite afecțiuni, dar dacă nu sunt luate corect pot avea efecte neașteptate”, avertizează Direcţia de Sănătate Publică Bihor printr-un comunicat dat publicităţii luni.
Invocând studiile realizate la nivel internaţional, DSP arată că peste 40% dintre oameni nu folosesc corect medicamentele şi aproape o zecime din internările în spitale sunt cauzate de folosirea inadecvată a medicamentelor.
Una din cele mai frecvente erori întâlnite în folosirea medicamentelor este spargerea sau pisarea medicamentelor pentru a fi uşor de înghiţit, ceea ce poate duce la diminuarea sau potenţarea efectului medicamentului. „O parte dintre antibiotice şi medicamentele antiinflamatoare trebuie administrate fără să fie sparte sau zdrobite deoarece acţionează în organism pe baza unui principiu: substanţa activă se eliberează încet, iar organismul o asimilează lent”, amintesc medicii, pentru că atunci când sunt zdrobite există riscul ca organismul să primească o doză mult prea mare într-un timp scurt şi să apară chiar intoxicaţii.
„Spargerea sau zdrobirea medicamentelor poate să anuleze efectul acestora”, arată medicii, adăugând că o parte din medicamente sunt distruse de sucul gastric înainte ca acestea să îşi facă efectul în organism, de aceea unele pastile sunt învelite într-o folie protectoare rezistentă la acţiunea sucului gastric.
De asemenea, sănătatea este periclitată şi de asocierea medicamentelor cu alcool sau produse lactate. Alcoolul este toxic, iar toxicitatea lui se manifestă pentru sistemul nervos central, pentru ficat, pentru stomac, pentru inimă, astfel că toate medicamentele care prezintă toxicitate pentru aceste zone ale corpului nu trebuie asociate cu alcoolul pentru că vor creşte riscul apariţiei acestor efecte toxice.
„De exemplu paracetamolul, luat în doze foarte mari, este toxic pentru ficat, în consecinţă combinaţia dintre alcool şi paracetamol trebuie evitată”. Unele antibiotice (în special tetraciclinele) nu trebuie să fie combinate cu laptele sau diverse produse lactate. Nu este bine să se combine tetraciclinele cu iaurt, lapte, brînză, cu medicamente antiacide, cu produse pe bază de fier. Dacă este neapărat nevoie să se administreze ambele preparate (şi medicamentul şi alimentul) trebuie să existe o pauză de două ore între ele.
Nu în ultimul rând, amintesc specialiştii, utilizarea medicamentelor expirate sau păstrate necorespunzător este la fel de dăunătoare pentru oameni. „Data de expirare este dată de producători şi reprezintă durata de viaţă a unui medicament. În timp, medicamentele pot suferi numeroase modificări (de exemplu cele lichide se pot separa în mai multe straturi, iar cele solide se pot transforma în pudră). Data de expirare reprezintă data până la care este bine să fie administrate medicamentele respective. După data de expirare, medicamentele îşi pierd eficienţa şi se degradează treptat”.
Durata de viaţă a medicamentelor este dată şi de modul în care sunt depozitate. Medicamentele trebuie păstrate în recipientele originale care să fie depozitate în locuri sigure, reci şi întunecoase, unde să nu ajungă razele soarelui, lumina puternică, temperaturile ridicate sau umezeala mare, amintesc medicii.
Medicamentele îşi pot pierde proprietăţile benefice chiar si înainte de data de expirare, daca nu sunt depozitate in spatii potrivite. Unele medicamente (de exemplu insulina, vaccinurile) trebuie păstrate şi transportate cu asigurarea lanţului de frig (nu trebuie păstrate la temeperatura ambiantă, doar în frigider). Depozitarea medicamentelor in dulapurile din baie sau bucatarie este foarte des intalnită, însă tocmai aceste locuri sunt cele mai putin sigure pentru medicamente. În baie şi bucatarie, medicamentele sunt expuse la căldură, umezeală şi temperaturi mari.
În concluzie, pentru scăderea riscurilor provocate de administrarea medicamentelor, DSP recomandă ca orice persoană care le utilizează (cu sau fără indicaţia medicului) să se informeze din prospect/cutie, să cunoască şi să acţioneze în consecinţă privind următoarele aspecte: denumirea completă a medicamentului şi pentru ce este indicat să fie administrat; cum trebuie administrat, care sunt dozele recomandate şi la ce interval de timp trebuie luate; dacă trebuie administrat înainte sau după masă; cum trebuie depozitat; ce efecte secundare poate cauza; ce se întâmplă dacă este omisă administrarea unei doze din medicament; cum interacţionează cu alte medicamente; data de expirare a medicamentului.