În plin sezon estival, măsurătorile calităţii apei în Marea Neagră făcute de Direcţia de Sănătate Publică Constanţa au indicat o valoare ridicată de infestare cu periculoasa bacterie E.coli, pe mai multe plaje. Ministrul Sănătăţii Alexandru Rafila susține, însă, că situaţia a fost una izolată, iar oamenii nu ar trebui să-şi facă griji, atât timp cât respectă normele de protecţie sanitară. Totuși, mare atenție în special la copii! Înghițirea acestei ape poate fi foarte dăunătoare pentru sănătate!

Concentraţii mari de Escherichia Coli au fost descoperite în apa mării din staţiunile Eforie Nord şi Năvodari. În weekend valorile au depăşit 1.300 de unităţi/100ml, în Năvodari.

Totuşi, cea mai mare concentraţie a acestei bacterii care poate provoca infecţii intestinale grave a fost înregistrată, în această vară, în punctul Eforie NORD II - peste 7.600, conform Radio România Constanţa.

Ministerul Sănătăţii a venit miercuri cu precizări:

"Prezenţa E.coli în apa de îmbăiere reprezintă un parametru de calitate al apei stabilit obligatoriu pentru a fi monitorizat. Valorile determinate prin analize de laborator se raportează la criteriile de calitate ale apei stabilite prin HG 546/2008 privind gestionarea calităţii apei de îmbăiere, respectiv:

- până în 250cfu/100 ml pentru calitate excelentă

- până la 500cfu /100 ml pentru calitate bună

- peste 500cfu/100 ml pentru calitate satisfăcătoare".

Cu alte cuvinte, în urma testelor de laborator, rezultatul ce depăşeşte 500 de mililitri de colonii formatoare de colonii pe 100 de ml de apă reprezintă o calitate a apei „satisfăcătoare”.

Chiar dacă valorile măsurate au mult mai mari în unele cazuri, specialiştii din sănătate nu au declarat pragul peste care calitatea apei devine periculoasă pentru populație.

Ministrul Sănătăţii Alexandru Rafila a declarat într-o emisiune la B1 TV (video jos) că cel mai probabil cauza prezenţei bacteriei în apa mării o reprezintă deversările care se fac în Marea Neagră.

"Există mai mult sau mai puţin probabil deversări din conducte de canalizare sau din zonele agricole care ajung în apa mării. Prezenţa ei în apă indică faptul că există o poluare fecală care este acceptabilă în anumite limite pentru apa de îmbăiere. Depăşirea unei limite de 500 de bacterii sau unităţi formatoare de colonii cum se numeşte în limbaj medical pe 100 de ml indică faptul că apa nu este bună de îmbăiere. Acest lucru trebuie să în mod constant constatat, adică la mai multe determinări consecutive să existe acest parametru", a explicat ministrul Sănătății.

Cu privire la situaţia de la Năvodari şi Eforie, Alexandru Rafila a lămurit că depăşirile au fost accidentale, iar măsurătorile se fac în mod constant în apa Mării Negre.

"A fost o situaţie punctuală, în anumite zone, pentru o scurtă durată de timp, aceşti indicatori au fost depăşiţi", a punctat Rafila. 

Evitați scufundările cu capul sub apă!

Ministerul Sănătăţii recomandă, totuși, turiştilor să evite înghiţirea apei şi scufundările cu capul sub apă, să facă baie doar în zonele amenajate şi monitorizate, să facă duş înainte şi după îmbăiere, să utilizeze corect grupurile sanitare şi să se spele pe mâini după folosire.

De asemenea oamenii trebuie să respecte normele generale de igienă şi să consume apă potabilă doar din surse sigure şi monitorizate.

"Problema legată de apa mării ţine foarte mult de igiena individuală, dar şi de comportamentul celor care au grijă să nu deverseze conducte de canalizare direct în apa mării, pentru că lucrul acesta duce la contaminarea fecală cu Escherichia Coli", a conchis Alexandru Rafila.

Specialiştii din cadrul Institutului Național de Sănătate Publică vor realiza o analiză în dinamică a calităţii apei de îmbăiere de pe litoralul Mării Negre, în colaborare cu specialiştii din cadrul Institutul Naţional de Cercetare - Dezvoltare Marină "Grigore Antipa", pentru a depista cauzele care au generat această situaţie.

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!