Fiţi cu băgare de seamă dacă urcaţi zilele acestea la munte! Salvamontiştii atrag atenţia că, cel puţin în staţiunile din Bihor, zăpada este prea mică pentru a schia în condiţii de siguranţă, drept pentru care mai mulţi turişti au avut nevoie de ajutor.

Potrivit salvamontiştilor, în Munţii Apuseni, la altitudinile de 1000-1200 metri nu a mai nins în ultimele zile.

"La Vârtop, pe pârtia de pe partea judeţului Bihor e puţină zăpadă, circa 25 de centimetri. Pentru pârtia Piatra Grăitoare e insuficientă, aşa că administratorul pârtiei (Prinăria Nucet – n.r.) nu i-a dat drumul. E plin de piatră. Funcţionează instalaţia, dar pârtia nu. Tot aici, pe partea judeţului Alba, pârtia mică este utilizabilă pentru că administratorul a pus şi zăpadă artificială. Pârtia mare de pe Vârtop nu e ideală pentru schi, e mai mult neagră decât cu zăpadă. Singura diferenţă e că, fiind o pârtie mai veche, e vegetaţie, dar au fost destul de multe intervenţii ale colegilor din Alba", a declarat, sâmbătă, BIHOREANULUI şeful Salvamont-Salvaspeo Bihor, Pinter Istvan.

În ce priveşte staţiunea Stâna de Vale, acesta a precizat că infrastructura pentru tubing funcţionează. Pârtia de schi poate fi folosită în limite minimale.

Salvamontiştii bihoreni au fost solicitaţi să intervină în ultima perioadă în special în cazul unor accidente la săniuş sau schi, cele mai multe "încercări ratate".

"Degeaba li se spune oamenilor să nu meargă fiindcă nu sunt condiţii. Au fost câţiva turişti care s-au aventurat şi fie au coborât cu schiurile în spate, fie au forţat şi au căzut. Majoritatea au avut plăgi şi contuzii", a mai precizat şeful Salvamont.

Acesta a ţinut să precizeze că în staţiuni e haos în special din cauza conducătorilor de ATV indisciplinaţi. "Ar trebui ghicită o formulă locală, să stabileşti un anumit traseu... E plin de oameni fără cască, unii sunt fără echipament de protecţie, unii sunt mai echipaţi, alţii mai puţin. Am avut multe incidente cu ATV-işti. La un moment dat se va termina foarte urât", a spus Pinter.

Salvamontiştii bihoreni îi îndeamnă pe turişti să fie atenţi dacă se aventurează pe munte în această perioadă. De vineri până sâmbătă, în prima parte a zilei, salvatorii din toată ţara s-au confruntat cu "un număr extraordinar de mare de evenimente, multe dintre ele soldate cu accidentări deosebit de grave", după cum arată pagina de Facebook a Salvamont. 

"Echipele salvamont, singurele structuri care deţin competenţa legală, personal pregătit profesional şi atestat pentru a interveni în soluţionarea accidentelor montane în care sunt implicate persoane cu afecţiuni medicale pot fi alertate prin sistemul unic de urgenţă 112 şi prin intermediul Dispeceratului Naţional Salvamont (0372126668 sau 0SALVAMONT) sau de pe aplicaţia SALVAMONT pentru telefoanele mobile", arată mesajul salvatorilor.