Odată cu venirea Paştelui, Direcţia Sanitar Veterinară şi pentru Sănătatea Alimentealor (DSVSA) Bihor atrage atenţia consumatorilor să fie prudenţi în ceea ce priveşte achiziţionarea alimentelor, în special a celor specifice perioadei: ouă, carne de miel, cozonaci.

Spre exemplu, ouăle trebuie să fie înscripţionate cu data valabilităţii şi codul fermei producătoare, iar pe cofrag să existe o etichetă care să aibă marca ovală a centrului de ambalare, sistemul de creştere, categoria de greutate şi data valabilităţii. De asemenea, produsele lactate trebuie achiziţionate numai din spaţiile special amenajate, şi anume din halele pieţelor agro-alimentare.

DSVSA mai avertizează că pe carnea de miel trebuie să apară o ştampilă ovală sau rotundă cu diametrul de 6,5 sau 3,5 cm în care este inscripţionat numărul de autorizare al unităţii de sacrificare şi / sau numărul de identificare al medicului veterinar care a controlat carnea. Pe lângă aceaste însemne, trebuie să mai apară o a doua ştampilă cu marca TO.

Reprezentanţii DSVSA le recomandă bihorenilor să achiziţioneze carcase de miel, însoţită de cap, pentru a evita substituirea cu alte specii, deoarece dentiţia la oaie în partea superioară este lipsită de incisivi, care sunt înlocuiţi de un ţesut numit burelet.

"În reţeaua magazinelor de alimentaţie publică poate fi introdusă doar carne de miel provenită din unităţi de sacrificare autorizate (abatoare). Carnea de miel rezultată în urma sacrificărilor din cadrul centrelor de sacrificare a mieilor aprobate temporar (Oradea - Piaţa Ioşia Nord, şi Beiuş - Piaţa Obor) nu pot fi comercializate decât la locul de sacrificare şi numai direct consumatorului final", se precizează într-un comunicat trimis de DSVSA Bihor.

În cazul unor nereguli sau suspiciuni, bihorenii sunt rugaţi să înştiinţeze DSVSA Bihor fie la sediul instituţiei de pe strada Ion Bogdan numărul 37, fie la punctele din Piaţa Cetate sau din Piaţa Ioşia. În Salonta - pe strada Ioan Cantacuzino numerele 2-4, la sediul din Marghita pe strada Crişan numărul 2, şi în Beiuş - la sediile de pe Aleea Moţilor sau la Piaţa Obor.

"Orarul de funcţionare pe această perioadă este zilnic între orele 8-18, sâmbăta între orele 8-16, iar duminica între orele 8-12. La fiecare sediu va fi afişat numărul de telefon al persoanei care deserveşte acea circumscripţie sanitară veterinară, şi în plus numărul de telefon al DSVSA Bihor, respectiv 0259.266.141, telefon la care se va răspunde permanent în această perioadă", se mai arată în comunicatul trimis de DSVSA.

Totodată, DSVSA va demara în această perioadă controale în mai multe localităţi din judeţ, verificând în special carmangeriile, măcelăriile şi unităţile de comercializare a produselor specifice Sărbătorii Pascale, precum ouă, peşte, patiserii.

Laviniu Kovacs