Deplasarea la cimitir pentru alte motive decât slujba de înmormântare nu este reglementată și nu poate fi considerată urgență, avertizează Poliția Locală Oradea, printr-un comunicat în care atrage atenția cetățenilor să respecte Ordonanțele Militare și restricțiile impuse de starea de urgență.

„Poliția Locală informează cetățenii faptul că potrivit dispozițiilor Ordonanței Militare, mersul la cimitir pentru efectuarea ritualurilor creștine este permis doar pentru slujba de înmormântare (cu un număr redus de participanți, maximum 8)”, arată un comunicat transmis vineri după amiază.

La fel ca în ultima perioadă, polițiștii vor ieși pe străzi și vor verifica declarațiile celor care ies din case.

„Efectivele Poliției Locale vor fi în teren pentru a asigura respectarea dispozițiilor Ordonanței Militare”, subliniază comunicatul.

Și Biroul de Presă al Poliției Bihor a avertizat, zilele trecute, că deplasarea în cimitir de Paștile Morților este interzisă.

„Anul acesta renunţaţi să aprindeţi lumânări la cimitir, pentru cei dragi trecuţi în nefiinţă. Accesul în cimitire este permis doar pentru oficierea slujbelor de înmormântare şi atunci cu respectarea  numărului de 8 persoane”, subliniază polițiștii.

De reținut că persoanele care nu respectă Ordonanțele militare sunt pasibile de amenzi care pornesc de la 2.000 de lei (aproape 415 euro) și pot ajunge până la 20.000 de lei (4.150 de euro) pentru persoanele fizice. Persoanele juridice pot fi amendate cu sume cuprinse între 10.000 de lei (peste 2.000 de euro) și 70.000 lei (peste 14.000 de euro).