Săptămâna trecută Guvernul a adoptat proiectul legii "micii reforme" care va fi supus Parlamentului spre adoptare într-o sesiune de urgenţă în prima parte a lunii august.

Proiectul intitulat oficial Lege privind unele măsuri pentru accelerarea soluţionării proceselor conţine dispoziţii de modificare ale codurilor de procedură civilă şi penală precum şi a câtorva legi importante printre care şi OG 2/2001 cu privire la contravenţii. Măsurile luate au în vedere scurtarea duratei proceselor, simplificarea unor proceduri greoaie şi o mai bună eficienţă a actului de justiţie. Cu toate acestea, proiectul de lege cuprinde dispoziţii criticabile şi prevederi care nu vor putea fi efectiv aplicate în practică datorită lipsei de dotări a instanţelor de judecată.

Astfel, dacă o parte este citată pentru un termen într-un proces civil, indiferent dacă ea se prezintă sau nu la proces nu va mai fi citată la termenele următoare având obligaţia a se informa asupra mersului procesului. Măsura adoptată este bună, având menirea a preveni multe amânări ale proceselor. Un alt articol prevede că judecătorul va putea fixa termene scurte chiar de la o zi la alta.

Deşi pare un lucru bun la prima vedere, această prevedere nu va putea fi aplicată în practică datorită unor aspecte ce ţin de managementul justiţiei cum ar fi numărul mic de judecători raportat la numărul enorm de dosare aflate pe rol. Chiar dacă judecătorul ar încerca, cu eforturi supraomeneşti, să dea un termen a doua sau a treia zi, nu va avea unde să judece procesul din cauza faptului că nu există spaţii de judecată suficiente, toate fiind programate cu luni înainte.

De aceea, înainte de a adopta o asemenea măsură, trebuiau realizate investiţii în instanţe. Se înlătură calea de atac a recursului în cazul plângerilor contravenţionale, hotărârea rămânând definitivă la judecătorie. Teoretic, o măsură care ar scurta procesele şi ar degreva tribunalele de anumite dosare. Practic, este complet absurd să pui pe acelaşi plan o amendă de 100 lei pentru gălăgie în faţa blocului cu amenzi de miliarde şi suspendarea activităţii unor agenţi economici importanţi.

Dar mai multe despre amenzi şi celelalte prevederi ale legii, veţi putea citi săptămâna viitoare.

Avocat dr. Mircea Ursuţa, e-mail: m_ursuta@yahoo.com, web: www.ursuta.ro, telefon: 0722-511.476