La câteva luni după ce francezii au decis retragerea de pe piaţă a anticoncepţionalelor Diane, produse de Bayer, ministerul canadian al Sănătăţii a avertizat că pilulele contraceptive Yaz şi Yasmin sunt suspectate că ar fi cauzat moartea a cel puţin 23 de femei din Canada.

Produse de gigantul german Bayer, medicamentele ar fi cauzat femeilor formarea unor cheaguri de sânge care au dus ulterior la moartea femeilor.

Potrivit unui avocat care a lansat un recurs în nume colectiv şi care a fost intervievat de CBC, sute de femei ar putea suferi de efecte nocive din cauza acestor produse. De asemenea, agenţia americană pentru produse alimentare şi medicamente (FDA) a lansat deja în aprilie un avertisment, anunţând că pilulele în cauză ar putea avea "un risc crescut de formare a unor cheaguri" de sânge, iar această informaţie va apărea de-acum pe prospecte. În 2011, Agenţia Europeană pentru Medicamente a publicat o avertizare identică.

Pilulele Yaz şi Yasmin produse de Bayer, printre cele mai vândute, conţin drospirenonă şi etinilestradiol, un estrogen foarte folosit în contraceptivele orale. Pilulele se vând şi în lanţurile de farmacii din România.

Pe de altă parte alte o altă problemă a fost identificată la anticoncepţionalele Cilest, în cazul cărora producătorul a anunţat blocarea acestora în depozite pentru că au un efect prea scăzut, adică sunt ineficiente în prevenirea sarcinii! Totuşi, până la epuizarea stocurilor, aceste pastile se găsesc în farmacii, aşa că, atenţie cum vă protejaţi!