Pompierii le recomandă bihorenilor să acorde o atenţie deosebită instalaţiilor electrice şi aparatelor electrocasnice, pentru a evita să piardă bunurile agonisite sau chiar locuinţa.

Patru incendii în 2 zile

În doar două zile, în patru case din Bihor au izbucnit incendii generate de surse electrice. Primul s-a produs sâmbătă, în jurul orei 16.50, la bucătăria unei locuințe situate pe strada Tudor Vladimirescu din Oradea. Pompierii Detașamentului 1 Oradea au reușit să stingă focarele în mai puțin de 15 minute, împiedicând propagarea flăcărilor la celelalte încăperi.

„Cauza probabilă a evenimentului a constituit-o efectul termic al curentului electric, produs de un aparat electrocasnic defect (un încălzitor pentru apă)”, se arată într-un comunicat transmis luni de ISU Crişana. Flăcările au afectat mobila din bucătărie și un aragaz.

Duminică, în jurul orei 15.05, pompierii din Aleşd au fost chemaţi în Vadu Crişului, unde tot în bucătăria unei case a izbucnit un incendiu, care a distrus un frigider, un aragaz, un corp de mobilă de bucătărie și o ușă. Cel mai probabil, focul, stins de militari în 10 minute, a fost provocat de un scurtcircuit produs la un frigider.

Fără victime

În aceeași zi, între orele 20 şi 22, două echipaje de pompieri militari din cadrul Gărzii 1 Mai au stins un incendiu izbucnit la o casă din Șumugiu, comuna Hidișelu de Sus. Când salvatorii au ajuns acolo, flăcările ardeau într-o cameră şi în hol şi riscau să cuprindă alte două încăperi. „În urma producerii evenimentului, generat, cel mai probabil, de un mijloc de iluminat electric lăsat sub tensiune, au ars două aparate electrocasnice, elemente de mobilier din încăperea afectată de flăcări, o fereastră, două uși și scaune de grădină amplasate în hol”, a transmis ISU.

Tot duminică seara, echipajele Stației de Pompieri Aleșd au stins operativ un incendiu produs, cel mai probabil, din cauza unui scurtcircuit, la un tablou electric amplasat pe peretele exterior al unei case din lemn. În urma incendiului a ars tabloul electric și s-au degradat 10 metri liniari conductori electrici.  

Din fericire, în nici unul dintre cele patru incendii nu au existat persoane rănite.

Mai bine preveniţi

O soluţie care se poate dovedi salvatoare în aceste situaţii este instalarea de senzori pentru detectarea fumului, iar pompierii le recomandă bihorenilor să facă această investiţie, pentru siguranţa lor.

Foarte utilă este şi păstrarea la îndemână a unui stingător cu pulbere, ţinând cont că incendiile electrice nu trebuie stinse cu soluţii lichide.

De asemenea, reţelele electrice şi aparatele nu trebuie folosite cu improvizaţii şi defecţiuni.

Foarte important este şi să nu solicitaţi excesiv aparatele electrice, îndeosebi electrocasnicele mari, şi să nu le lăsaţi nesupravegheate.