Direcţia de Sănătate Publică Bihor atrage atenţia cetăţenilor să aibă grijă ce fel de votcă şi rom cumpără, după ce în alte ţări au fost identificate anumite mărci de aceste băuturi conţinând metanol, o substanţă foarte periculoasă care poate provoca decesul.

"În urma notificării transmisă de către Ministerul Sănătăţii prin Sistemul Rapid de Alertă Pentru Alimente şi Furaje (SRAF), în legătură cu prezenţa de METANOL în băuturi alcoolice de tipul Vodcă şi Rom, de origine necunoscută, inspectorii sanitari din cadrul Serviciului de contro l în sănătate publică DSP Bihor, vor efectua controale la importatori, distribuitori, unităţi de depozitare si desfacere, în vederea identificării si a retragerii de la comercializare a acestor sortimente de produse", se arată într-un comunicat transmis miercuri de DSP.

Deocamdată nu se ştie dacă aceste băuturi au intrat şi pe piaţa din România, tocmai de aceea au loc aceste verificări în toată ţara.

Potrivit comunicatului, mărcile cu probleme sunt 9 la număr: Lassky Tuzemak, Tuzemak, Original Tuzemak, Svestkova Vodka, Original vodka, Vodka Lunar, Hanaka Vodka, Merunka şi Albanska Borovicka.

"Recomandăm populaţiei să evite aceste produse şi să cumpere băuturi alcoolice numai din unităţi autorizate. Totodată, agenţii economici care au astfel de produse trebuie să le retragă de la comercializare si sa înştiinţeze Direcţia de Sănătate Publica a judeţului Bihor", se mai arată în document.

Până în prezent Cehia, 19 persoane au murit, iar 36 de persoane sunt internate în spitale din cauza acestui tip de alcool.