Şeful Direcţiei Sanitar Veterinare şi pentru Siuguranţa Alimentelor Bihor, dr. Mircea Gelu Budău, a declarat, sâmbătă, pentru BIHOREANUL, că în cursul zilei de vineri, inspectorii DSVSA au ridicat din cinci magazine orădene mozzarella care, la contactul cu aerul, se făcea albastră. "Am primit sesizarea de la Bucureşti miercuri seară. Au fost identificate 20 kilograme de mozzarella albastră, la un depozit alimentar din Oradea. În cursul zilei de joi, am descins la depozitul respectiv, iar vineri am găsit şi cele 5 magazine în care fusese distribuită brânza", a afirmat dr. Budău.

Potrivit acestuia, până la descinderea inspectorilor sanitari, majoritatea cantităţii de mozzarella albastră a ajuns la consumatori. Totuşi, 1,7 kg de brânză a fost retrasă din vânzare şi sigilată, fiind trimisă la distrus, la Protan. "Deocamdată nu au fost semnalate probleme în rândul populaţiei. În perioada următoare, vom verifica depozitele de produse lactate şi derivate, iar depozitul de la care a fost ridicată cantitatea de mozzarella va fi controlat săptămânal. Dacă mai apar cumva loturi, vom lua probe, să vedem care va fi situaţia", a conchis Budău.

Scandalul cu mozzarella albastră a pornit săptămâna trecută, când autorităţile italiene au retras de pe piaţă circa 70 de mii de role de brânză care devenea albastră la contactul cu aerul. Ministerul Sănătăţii de la Roma a alertat Comisia Europeană în legătură cu o posibilă contaminare.

Brânza suspectă a fost fabricată în Germania pentru o companie italiană, iar testele iniţiale efectuate de un institut arată că schimbarea culorii este provocată de o bacterie.

Experţii afirmă însă că nu trebuie exclusă prezenţa cuprului, nichelului sau a plumbului în laptele din care a fost făcută brânza sau în soluţia folosită pentru conservare. În 2008, câteva ţări europene au interzis, pentru scurt timp, brânza italiană mozzarella în urma temerilor unei contaminări cu dioxină.