În luna septembrie, 36 de bihoreni au ajuns în spital, intoxicaţi după ce au mâncat ciuperci otrăvitoare. Din fericire, nici unul dintre ei nu a fost în stare gravă. Doctorii atrag însă atenţia, arătând că niciodată n-au fost atât de mulţi bolnavi într-o singură lună.
"În septembrie 2016 am avut şapte persoane intoxicate, iar înainte aveam 2-3 cazuri tot anul", a declarat dr. Daniela Rahotă, joi, într-o conferinţă de presă. 13 dintre intoxicaţi au fost din zona Beiuşului, în timp ce restul îmbolnăvirilor au fost răspândite în judeţ. Totodată, dintre cei 36, unul dintre bolnavi a fost un copil.
"Din fericire, nu au fost decese, starea lor a fost medie. Adresăm un apel către cei care consumă ciuperci, să achiziţioneze numai din unităţi autorizate, nu de pe marginea drumului", a mai spus Rahotă (foto).
Medicii atrag atenţia că ciupercile pot fi înşelătoare. De pildă, chiar şi cele care nu sunt otrăvitoare pot provoca intoxicaţii, dacă au crescut în preajma celor periculoase, iar ploile au "plimbat" sporii. În aceste situaţii, garantează specialiştii, nici metodele "băbeşti", precum fierberea ciupercilor cu frunze de pătrunjel, nu sunt folositoare, deoarece pătrunjelul nu se îngălbeneşte de la orice ciupercă otrăvitoare.
Cursuri pentru medici
Pe de altă parte, în aceeaşi conferinţă de presă, dr. Daniela Rahotă a anunţat că DSP Bihor, împreună cu DSP Teleorman şi DSP Alba, va derula un proiect de 3 ani, finanţat cu fonduri europene şi care vizează instruirea medicilor de familie.
Potrivit şefei DSP Bihor, 120 de medici din Bihor vor participa la cursuri cu patru tematici principale (boli cardiovasculare, mortalitate infantilă, tulburări psihice şi autismul la copii).
În total, din toată ţara, vor participa l aceste cursuri 667 de medici, iar din regiunea de nord-vest 200.