Cel mai recent raport anual de activitate al Inspectoratului Teritorial de Muncă Bihor, pentru anul 2017, dat publicităţii miercuri, indică un fenomen greu explicabil.
În condiţiile în care firmele din Oradea sunt în permanentă căutare de personal – adus nu doar din comunele din Zona Metropolitană, dar recrutat inclusiv din alte regiuni ale ţării, inclusiv din oraşe mari precum Cluj, Timişoara, Bucureşti şi Braşov, ba chiar şi din alte ţări, precum Ungaria, Cehia ori Polonia – Bihorul a început să înregistreze scădere a numărului de salariaţi.
Mai puţini angajaţi
Potrivit documentului ITM, până în ultima zi a anului trecut, baza de date centrală a Inspecţiei Muncii a consemnat în judeţul Bihor un număr de 21.039 angajatori activi, mai mare decât la 31 decembrie 2016, când erau înregistraţi 20.639 angajatori, dar numărul salariaţilor activi a scăzut de la 170.783 persoane la finele anului 2016 la 169.619 în ultima zi a anului trecut.
Tot Raportul ITM pe anul 2017 relevă şi o scădere a numărului contractelor individuale de muncă active: în ultima zi a anului trecut, în Bihor acest număr se ridica la 191.146 contracte, mai puţine cu aproape 1.500 decât cele 192.587 contracte existente la finele anului 2016.
„Nu pot să-mi explic acest fenomen”, a răspuns BIHOREANULUI şeful ITM Bihor, Marius Rotar, care a ţinut să precizeze că „în Oradea există deficit de forţă de muncă calificată şi firmele caută mereu angajaţi”.
Controale intensificate
O posibilă explicaţie a scăderii numărului contractelor de muncă şi a celui al salariaţilor este, în contextul scumpirii muncii, revenirea la fenomenul „muncii la negru”, cu toate riscurile implicate de această practică.
Anul trecut, inspectorii ITM Bihor au controlat 4.023 unităţi şi au aplicat 5.266 sancţiuni totalizând amenzi de 6,557 milioane lei (doar după 5% dintre controale au fost emise amenzi, în rest fiind date avertismente), din care 2.496 sancţiuni au vizat relaţiile de muncă, pentru încălcarea legislaţiei în acest domeniu fiind emise 557 amenzi în valoare totală de 5,896 milioane lei şi 1.939 avertismente.
„Aproape o zecime, mai precis 9,52% din totalul angajatorilor controlaţi, foloseau forţă de muncă fără a avea întocmite forme legale de angajare”, arată Raportul ITM pe anul 2017. Conform documentului, munca la negru este mai frecventă în construcţii, confecţii, textile, încălţăminte, alimentaţie publică, panificaţie, servicii de curăţenie şi transporturi rutiere.