Directorul general al Autorităţii Naţionale pentru Protecţia Consumatorilor, Paul Anghel, avertizează consumatorii români să citească foarte atent etichetele citricelor pe care le cumpără. Unele din acestea sunt tratate cu Imazalil, o substanţă foarte periculoasă folosită pentru combaterea bolilor la plante, dar a cărei utilizare în agricultură este interzisă de legislaţia UE, scrie news.ro.

"Citiţi cu atenţie eticheta produselor pe care doriţi să le achiziţionaţi şi e bine sa ştiţi că: portocalele si citricele conservate cu IMAZALIL sunt foarte periculoase pentru consumul uman. Thiabendazol-Imazalil sau E233 acoperă coaja citricelor, este folosită pentru combaterea bolilor la plante şi are o actiune fungicidă", este mesajul transmis publicului de Anghel.

Directorul ANPC a prezentat şi o etichetă de grapefruit provenit din Turcia, pe care este menţionată substanţa cu pricina. Ingerarea acesteia ar putea chiar să provoace cancerul, a mai spus Anghel. Intoxicarea poate interveni chiar dacă nu se consumă şi coaja fructului ori acesta este spălat.

"Fructele şi legumele stropite cu acest pesticid nu au un miros diferit şi nici o culoare aparte", precizează Paul Anghel, adăugând că legislaţia Uniunii Europene incerzice folosirea Thiabendazol - Imazalil în agricultură. Şeful ANPC n-a lămurit însă de ce este permisă comercializarea fructelor astfel tratate.