Pompierii bihoreni atrag atenţia că tot mai multe incendii în locuinţe sunt declanşate de funinginea depusă pe coşurile de fum ori de defecţiuni la aceste elemente de construcţie, motiv pentru care le cer cetăţenilor să fie precauţi.

Cel mai recent incendiu de acest gen a avut loc duminică seară, în satul Uileacu de Criş. Potrivit unui comunicat transmis marţi de Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă Crişana, alarma s-a dat prin apel la numărul unic de urgenţă 112 în jurul orei 20.05. Când pompierii din Aleşd şi voluntarii din Tileagd au ajuns acolo, flăcările ardeau la o parte din acoperiş şi în camera de zi a locuinţei, ameninţând să se extindă la întreaga construcţie.

„Forțele de intervenție au localizat și lichidat focarele de incendiu în aproximativ 30 de minute, după care au acționat în continuare pentru căutarea eventualelor focare ascunse și înlăturarea efectelor negative ale evenimentului, până în jurul orei 21.30”, se arată în comunicatul ISU.

Flăcările au distrus 40 mp din acoperişul întins pe o suprafaţă de 120 mp şi toate bunurile aflate în camera de zi. Din fericire, nicio persoană nu a fost rănită, iar flăcările n-au cuprins şi restul casei.

„Cercetările efectuate la fața locului au indicat faptul că incendiul a fost generat, cel mai probabil, de un coș de fum deteriorat”, a mai transmis ISU Crişana.

Pompierii le recomandă bihorenilor să verifice, să cureţe şi să repare periodic coşurile de fum, solicitând sprijinul persoanelor specializate şi autorizate. În podurile clădirilor, coşurile se tencuiesc pe interior şi pe exterior şi se dau cu var, pentru a se putea observa cu uşurinţă eventualele fisuri prin care ar putea pătrunde scântei ce pot fi surse de aprindere, dacă în zona lor sunt materiale combustibile.

De asemenea, coşurile de fum se vor izola faţă de elementele combustibile ale planşeelor prin îngroşarea zidăriei de cărămidă a coşului cu 25 centimetri, iar în spaţiul dintre coş şi planşeu se recomandă introducerea unui strat de materiale necombustibile. La trecerea prin acoperiş se lasă o distanţă de cel puțin 10 centimetri între faţa exterioară a zidăriei coşului şi elementele combustibile ale acoperişului şi nu este permis ca în coşuri să fie încastrate elementele combustibile ale acoperişului ori planşeului. În podul clădirilor şi în încăperi nesupravegheate, pardoseala din dreptul uşiţei de curăţare se protejează cu materiale incombustibile. Totodată, se interzice folosirea improvizaţiilor la burlanele metalice de evacuare a fumului cu coturi multiple, montate pe lângă pereţii combustibili sau în apropierea materialelor combustibile.