Aşa cum am arătat săptămânile trecute, depăşirea vitezei legale se constată doar prin înregistrările făcute cu aparate omologate şi verificate metrologic. Pentru a fi valabile şi a valora probe, însă, aceste înregistrări trebuie făcute în condiţii strict reglementate în legislaţie.

Chiar şi în situaţia în care sunt respectate toate normele legale în vigoare cu privire la efectuarea înregistrărilor radar în situaţia contravenţiilor rutiere, legislaţia noastră prevede anumite marje de toleranţă ale acestor aparate, deoarece nicio măsurătoare nu se poate realiza cu precizie deplină din cauza unor factori precum: eroarea internă a blocului de emisie, eroarea blocului de recepţie, condiţiile atmosferice, etc.

De aceea, legea prevede anumite marje de toleranţă ale valorilor înregistrate, care depind de faptul dacă autoturismul poliţiei pe care se află montat aparatul radar se află staţionat sau în mişcare, în a doua ipoteză eroarea tolerată fiind evident mai mare.

Astfel art 3.1.1. din NML (Norma de Metrologie Legală) 021-05 prevede că pentru măsurarea vitezei, în condiţii normale de trafic, pentru cinemometrele care funcţionează numai în regim staţionar, eroarea maximă tolerată este de ± 3 km/h, pentru viteze de până la 100 km/h, şi ± 3 % din valoarea măsurată, pentru viteze egale sau mai mari de 100 km/h;

Litera c a aceluiaşi articol prevede că în regim de deplasare, pentru măsurarea vitezei autovehiculelor aflate în trafic, eroarea maximă tolerată este de ± 4 km/h pentru viteze de până la 100 km/h, şi ± 4 % din valoarea măsurată pentru viteze egale sau mai mari de 100 km/h.

Spre exemplu, la la valoarea de 102 km/h identificată de aparatul radar, eroarea de 3% este de 3, 06 km/h, astfel încât viteza matematic determinată este de 98,92 km/h, deoarece trebuie avută în vedere viteza efectiv probată cu luarea în considerare a erorii legale. Ca atare, în această situaţie nu trebuie dispusă suspendarea permisului de conducere.

Agentul constatator va trebui să ţină cont la aplicarea sancţiunii de viteza matematic determinată aplicând sancţiunea corespunzătoare acestei viteze.

Dacă nu se procedează astfel, persoana amendată va putea formula plângere în instanţă solicitând judecătorului să ţină cont de viteza determinată legal şi să aplice sancţiunea corespunzătoare.

Avocat dr. Mircea Ursuţa, e-mail: m_ursuta@yahoo.com, web: http://www.ursuta.ro/, telefon: 0722-511.476