Direcţia de Sănătate Publică Bihor a făcut, marţi, publice datele cumulate ale supravegherii epidemiologice de rutină a infecţiilor respiratorii pentru perioada 20 decembrie 2010 - 2 ianuarie 2011. Astfel, în acest interval, 130 de persoane au fost internate din cauza infecţiilor acute ale căilor respiratorii superioare, din totalul de 3.197 de cazuri raportate, iar alţi 214 bihoreni au fost internaţi datorită pneumoniilor, din totalul de 1.333 de cazuri raportate. "De la începutul supravegherii epidemiologice în judeţul Bihor toate probele recoltate au fost negative pentru gripă", se arată în informarea de presă a DSP.

Pentru prevenirea infecţiilor respiratorii, Direcţia face câteva recomandări. Acestea sunt: optimizarea regimului de viaţă şi activitate prin alimentaţie corespunzătoare (în special fructe şi legume), evitarea expunerii la frig, purtarea de îmbrăcăminte şi încălţăminte adecvată temperaturii din mediul ambiant, exerciţii fizice moderate, evitarea surmenajului fizic şi intelectual, odihnă nocturnă suficientă, evitarea fumatului, consumului de alcool şi exceselor de produse cofeinizate (cafea, băuturi carbogazoase tip cola). De asemenea, bihorenii trebuie să-şi spele frecvent mâinile cu apă şi săpun, iar când strănută să folosească batiste de unică folosinţă, care apoi trebuie aruncate.

E de evitat aglomeraţia specifică unor evenimente din săli de spectacole sau discoteci, unde riscul de transmitere a infecţiilor respiratorii este mai mare, precum e de evitat şi vizitarea rudelor sau prietenilor internaţi în spitale. Dacă o astfel de cunoştinţă este în carantină, interzicerea vizitelor trebuie respectată.

Dacă totuşi vă îmbolnăviţi, adică prezentaţi simptome precum febră, secreţii nazale, dureri de cap, tuse sau dureri în gât, trebuie să vă autoizolaţi la domiciliu şi să anunţaţi medicul de familie. Dacă simptomele se agravează, apelaţi gratuit numărul unic de urgenţă 112 sau prezentaţi-vă la camerele de gardă ale celui mai apropiat spital.