Pompierii bihoreni reamintesc că instalaţiile electrice trebuie întreţinute corespunzător, defecţiunile nu trebuie ignorate, iar improvizaţiile sunt interzise.

În weekend, două gospodării din Bihor au luat foc, în ambele situaţii cauza fiind un scurtcircuit.

Primul incendiu a avut loc sâmbătă seară, la o casă din Cubulcut, un sat lângă Săcueni. Focul a izbucnit în sufrageria locuinţei, iar militarii au reuşit să-l stingă înainte să se răspândească. Pagubele au constat într-un televizor, un telefon şi o masă.

Duminică dimineaţă, în jurul orei 04.05, pompierii militari din cadrul Valea lui Mihai au intervenit pentru stingerea unui incendiu similar, izbucnit la o gospodărie de pe strada Morii din localitate.

"În momentul sosirii echipajelor la locul intervenţiei, incendiul se manifesta violent şi generalizat la un garaj construit pe o suprafaţă de circa 25 metri pătraţi şi parţial, la acoperişul unei case lipite de construcţia în flăcări, existând pericolul propagării acestora şi la locuinţa din cadrul gospodăriei, situată la aproximativ un metru de focare", a declarat maiorul Camelia Roşca, purtător de cuvânt al ISU Crişana.

Militarii au acţionat timp de două ore, reuşind să salveze cele două locuinţe. În schimb, s-au făcut scrum acoperişul garajului, bunurile din interior (două aparate electrocasnice şi mai multe rafturi de lemn) şi circa 10 metri pătraţi din acoperişul casei lipite de garaj.

Din fericire, în nici unul dintre cele două incendii nu au existat persoane rănite.

Pompierii le recomandă bihorenilor să îşi ţină la îndemână, în case, un stingător cu pulbere. În cazul incendiilor de natură electrică, nu trebuie folosită apă sau altă soluţie lichidă, pentru stingere. De asemenea, util este să vă instalaţi în casă senzori pentru fum şi incendiu.

Sub nicio formă, nu trebuie să folosiţi aparate electrice, cabluri, prize, întrerupătoare, dispozitive de protecţie cu defecţiuni sau cu improvizaţii şi nici siguranţe fuzibile supradimensionate prin înlocuirea cu liţă a fuzibilului calibrat.


Sfaturile ISU Crişana

Indiferent că este vorba despre reparaţia unui aparat electrocasnic, de prelungirea traseului unui cablu sau de montarea unei siguranţe, improvizaţiile reprezintă un pas sigur către incendiu: orice eroare de prindere sau de izolaţie poate crea un scurtcircuit sau o descărcare de curent.

Tot la capitolul improvizaţii se regăsesc şi reparaţiile efectuate de către o persoană neautorizată: fie că este vorba de un prieten priceput ori de un vecin bun la toate, diferenţa de tarif nu justifică pericolul la care vă expuneţi.

Nu lăsaţi nesupravegheate aparate electrice sub tensiune, cum sunt: radiator, aerotermă, reşou, fier de călcat, lampă, televizor şi altele asemenea. Instalaţi şi utilizaţi aparatura electrocasnică respectând cu stricteţe indicaţiile producătorului ce sunt menţionate în prospectul produsului şi verificaţi periodic cordoanele de legătură ale aparatelor electrice şi luaţi măsuri pentru înlocuirea acestora atunci când sunt uzate.

•Dacă sesizaţi miros de plastic topit, deconectaţi aparatul de la sursa de curent. De cele mai multe ori, acest miros este produs de topirea corpului prizei sau a ştecărului.

Unele incendii se produc din cauza solicitării excesive a aparatelor electrice. Avertismentul vizează în mod special, electrocasnicele mari (radiator, frigider, reşou, aerotermă, maşina de spălat etc.). Alocaţi fiecărui aparat câte o priză. În cazul în care uniţi mai multe aparate la o singură sursă, aceasta se poate încălzi,  provocând în scurt timp, un incendiu.

Atunci când plecaţi de acasă pentru câteva ore, deconectaţi consumatorii puternici de la sursa de curent electric. În cazul în care folosiţi prelungitoare cu posibilitatea de stopare a alimentarii cu energie electrică, nu ezitaţi să deconectaţi consumatorii electrici de fiecare dată când petreceţi mai mult timp în afara casei.