Pompierii bihoreni au intervenit, în noaptea de miercuri spre joi, în satul bihorean Bogei, din comuna Tăuteu, pentru stingerea unui incendiu izbucnit la anexa unei gospodării.

Alerta s-a dat, prin apel la numărul unic 112, în jurul orei 01.50, iar când militarii au ajuns acolo, focul ardea violent şi exista riscul extinderii flăcărilor la două locuinţe şi la mai multe construcţii auxiliare.

"Forţele de intervenţie au acţionat pentru stingerea focarelor şi pentru protecţia construcţiilor expuse riscului, reuşind să împiedice propagarea flăcărilor la casă şi la locuinţa învecinată, la bucătăria de vară (care avea un perete comun cu construcţia afectată de incendiu), precum şi la alte 6 anexe din curtea gospodăriei, salvând astfel bunuri de o valoare semnificativă", a transmis maiorul Camelia Roşca, purtător de cuvânt al ISU Crişana.

Cel mai probabil, incendiul a fost provocat de un conductor electric defect sau neizolat corespunzător. Flăcările au mistuit acoperişul anexei, pe o suprafaţă de circa 25 metri pătraţi, aproximativ 12 metri pătraţi tavan din lemn, o fereastră şi o uşă.

În acest context, ISU Crişana le reaminteşte bihorenilor măsurile ce trebuie respectate pentru preîntâmpinarea unor astfel de evenimente nedorite, soldate în unele cazuri cu mari pagube materiale şi uneori, din nefericire, cu pierderi de vieţi omeneşti. În primul rând, cetăţenii nu trebuie să improvizeze când vine vorba de instalaţii electrice, să nu folosească aparate, cabluri, prize sau întrerupătoare cu defecţiuni.

"Indiferent că este vorba despre reparaţia unui aparat electrocasnic, de prelungirea traseului unui cablu sau de montarea unei siguranţe, improvizaţiile reprezintă un pas sigur către incendiu: orice eroare de prindere sau de izolaţie poate crea un scurtcircuit sau o descărcare de curent. Tot la capitolul improvizaţii se regăsesc şi reparaţiile efectuate de către o persoană neautorizată: fie că este vorba de un prieten priceput ori de un vecin bun la toate, diferenţa de tarif nu justifică pericolul la care vă expuneţi", a transmis ISU Crişana. De asemenea, aparate precum radiator, reşou, fier de călcat nu trebuie lăsate nesupravegheate sub tensiune.

Unele incendii se produc din cauza solicitării excesive a aparatelor electrice. "Avertismentul vizează în mod special electrocasnicele mari (frigider, televizor, maşina de spălat etc.). Alocaţi fiecărui aparat câte o priză. În cazul în care uniţi mai multe aparate la o singură sursă, aceasta se poate încălzi, provocând în scurt timp, un incendiu", a mai arătat ISU Crişana.

O altă măsură care vă poate proteja de neplăceri este montarea de senzori de fum în locuinţă. De asemenea, în orice casă ar trebui să fie la îndemână un stingător cu pulbere. Nu uitaţi că, în cazul în care asistaţi la un incendiu electric, nu trebuie să folosiţi o soluţie lichidă pentru stingerea focului.