Pompierii bihoreni atrag din nou atenţia asupra pericolelor generate de instalaţiile electrice, după ce duminică dimineaţă, un incendiu de această natură a izbucnit la o locuinţă din localitatea Girişu Negru, comuna Tinca.

Conform comunicatului transmis luni de Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă Bihor, incendiul a fost semnalat prin 112 duminică dimineaţă. La faţa locului au intervenit de urgenţă trei echipaje din cadrul Gărzii Tinca, care au acţionat cu două autospeciale de stingere şi o ambulanţă SMURD.

"Incendiul se manifesta la bucătăria casei şi acoperiş, iar pompierii au reuşit să îl localizeze şi lichideze în aproximativ 40 de minute, împiedicând extinderea flăcărilor la întreaga locuinţă", a transmis locotenent-colonel Camelia Roşca, purtătoarea de cuvânt a ISU Bihor.

În urma incendiului au ars 20 de metri pătraţi din acoperiş, mobilierul din bucătărie, 13 metri pătraţi de tavan, două ferestre, două uşi şi un frigider. 

Primele date ale pompierilor arată că evenimentul a fost provocat de efectul termic al curentului electric.

Acesta nu este singurul incendiu cauzat de o defecţiune electrică. Vineri noaptea pompierii au intervenit pentru a stinge flăcările care au cuprins un garaj din Aleşd (foto), care ameninţau casele din apropiere. Conform informaţiilor, bunurile din garaj, inclusiv un autoturism şi scule electrice, au fost distruse, iar un acumulator electric defect ar fi fost cauza incendiului.

Măsuri de prevenire a incendiilor de natură electrică

Pentru a evita astfel de incidente, ISU Crişana reaminteşte cetăţenilor măsurile de siguranţă care trebuie respectate:

- Verificaţi periodic cordoanele de legătură ale aparatelor electrice şi luaţi măsuri pentru înlocuirea acestora atunci când sunt uzate;

- Nu lăsaţi nesupravegheate aparate electrice sub tensiune, cum sunt: radiator, aerotermă, reşou, fier de călcat, lampă, televizor şi altele asemenea;

- Nu utilizaţi aparatele electrice, cablurile electrice, prizele, întrerupătoarele, dispozitivele de protecţie cu defecţiuni sau cu improvizaţii;

- Nu folosiţi siguranţe fuzibile supradimensionate prin înlocuirea cu liţă a fuzibilului calibrat;

- Instalaţi şi utilizaţi aparatura electrocasnică respectând cu stricteţe indicaţiile producătorului ce sunt menţionate în prospectul produsului;

- Dacă sesizaţi miros de plastic topit, deconectaţi aparatul de la sursa de curent;

- Unele incendii se produc din cauza solicitării excesive a aparatelor electrice. Avertismentul vizează în mod special, electrocasnicele mari (radiator, frigider, reşou, aerotermă, maşina de spălat etc.). Alocaţi fiecărui aparat câte o priză. În cazul în care uniţi mai multe aparate la o singură sursă, aceasta se poate încălzi, provocând în scurt timp, un incendiu.

- Atunci când plecaţi de acasă pentru câteva ore, deconectaţi consumatorii puternici de la sursa de curent electric. În cazul în care folosiţi prelungitoare cu posibilitatea de stopare a alimentarii cu energie electrică, nu ezitaţi să deconectaţi consumatorii electrici de fiecare dată când petreceţi mai mult timp în afara casei.

- Nu blocaţi copiii în casă cu sisteme de încălzire electrice sau aparate electrice aflate în funcţiune.

 INSTALAŢI SENZORI DE FUM!

- Dacă în clădirea în care locuiţi nu există senzori pentru fum şi incendiu, puteţi face singur aceasta achiziţie pentru o mai bună protecţie. Dacă aveţi deja un sistem de acest gen, verificaţi periodic funcţionalitatea sa, precum şi starea bateriilor.

- Păstraţi la îndemână un stingător cu pulbere şi verificaţi valabilitatea acestuia. În cazul în care asistaţi la un incendiu electric, nu folosiţi niciodată o soluţie lichidă pentru stingerea focului. Apelaţi numărul de urgenţă 112.

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!