Românii care folosesc reţeaua de socializare Facebook trebuie să fie atenţi la ce postează. Judecătorii Curţii de Apel Târgu Mureş au stabilit că pagina de Facebook este un spaţiu public, nu privat, aşa că oricine poate fi tras la răspundere pentru ce postează.

"Reţeaua de socializare Facebook nu poate echivala, sub aspectul controlului mesajelor difuzate, cu o căsuţă poştală electronică. Profilul său personal pe Facebook, chiar dacă este accesibil doar prietenilor, adică unui grup restrâns de persoane, tot public este, oricare dintre "prieteni" putând distribui informaţiile postate de titularul paginii", se arată în motivarea senţinei dată de judecători la o cauză judecată în contencios administrativ.

Concret, judecătorii au trebui să soluţioneze contestaţia făcută de fostul director de cabinet al prefectului din Târgu Mureş, amendat de Consiliul Naţional pentru Combaterea Discriminării din cauza unei postări pe pagina personală de Facebook.

În timpul protestelor de anul trecut împotriva Guvernului Boc, Mircea Munteanu a postat pe pagina sa de Facebook mesajul "Arbeit macht frei - atât să înţeleagă protestatarii". În urma acestui mesaj, Munteanu a fost amendat de CNCD cu 1.000 de lei, contestată de Munteanu pe motiv că mesajul a fost postat în spaţiul privat, nu public.

Sentinţa judecătorilor din Târgu Mureş poate fi atacată cu recurs. Pentru România, cazul este o premieră, însă situaţii similare au fost judecate şi în alte ţări europene. Un francez a fost condamnat la plata unei amenzi de 500 de euro după ce a postat pe Facebook expresii injurioase la adresa angajatorului său.