Gripa face ravagii în ţară. Este alertă la Institutul Regional de Oncologie din Iaşi, după ce 11 bolnavi de cancer au luat şi gripă, starea lor fiind şi mai precară. De altfel, chiar luni seară unul dintre ei, o femeie bolnavă de leucemie care a făcut și gripă, a decedat.

Potrivit agenţiei de ştiri Mediafax, reprezentanţii Institutului au declarat, luni, că în spital a fost instituită carantina după ce a fost confirmată prezenţa virusului gripal AH1N1.

"Dintre aceşti pacienţi, la care a fost descoperită prezenţa virusului AH1N1, doar cinci sunt în stare mai gravă. Dintre cei cinci, trei sunt intubaţi. În general, starea lor este stabilă, dar destul de gravă, luând în considerare că vorbim despre pacienţi care au sistemul imunitar extrem de slăbit", a declarat, în cursul după amiezii, Mirela Grosu, managerul IRO Iaşi.

Reprezentanţii unităţii medicale au luat decizia restricţionării accesului în Institut, după ce săptămâna trecută a fost restricţionat accesul doar la secţiile de Hematologie şi Terapie Intesivă.

În acelaşi timp, angajaţii Institutului care nu se imunizaseră au primit 50 de vaccinuri antigripale.

Primul caz de gripă s-a înregistrat în cazul unui pacient internat în 9 ianuarie, care a prezentat simptomele gripei în 21 ianuarie şi a fost diagnosticat în 24 ianuarie. "Este vorba despre un pacient care a avut mai mulţi vizitatori, familie, prieteni, şi este posibil să fi luat virusul din afară", a precizat, sursei citate, managerul Mirela Grosu.

Aglomerație la Urgențe

Mediafax mai notează că medicii fac faţă cu greu sutelor de pacienţi care se prezintă zilnic la camerele de gardă ale spitalelor din toată ţara. Cei mai mulţi dintre bolnavi sunt copii. Virusul s-a răspândit mai uşor în ultimele zile, din cauza temperaturilor ridicate, spun specialiştii, medicii atrăgând atenția că boala poate deveni letală.

Conform sursei citate, oraşele cu cele mai multe cazuri de gripă sunt Bucureşti, Constanţa, Iaşi, Baia Mare, Cluj şi Sibiu. Cea mai bună armă împotriva virusului rămâne imunizarea. Cu toate acestea, mulţi români aleg să nu îşi facă vaccinul antigripal.

De altfel, gripa face ravagii la nivel european, atrage atenţia Ministerul Sănătăţii, care face apel pentru vaccinarea împotriva virusului gripal, deşi este deja luna februarie. Până la sfârşitul săptămânii trecute, în ţară, opt persoane au murit, în timp ce din cele 154 de îmbolnăviri aflate în evidență tot până atunci, jumătate sunt cu virus B, arată adevarul.ro.

"Suntem, în plină epidemie de gripă la nivel european, iar cea mai eficientă metodă de prevenire a îmbolnăvirilor de gripă este în continuare vaccinarea", a declarat profesorul Adrian Streinu-Cercel, managerul Institutului de Boli Infecţioase Matei Balş din Capitală.

De la începutul sezonului 2017-2018 au fost înregistrate 9 decese confirmate cu virus gripal, faţă de 17 în sezonul precedent.