Inspectorii de muncă din Bihor au aplicat amenzi de 74.000 lei după 15 controale efectuate la tot atâtea firme din judeţ care folosesc muncitori cu ziua, pentru nerespectarea a diferite prevederi ale legislaţiei muncii.

Între cele mai frecvente nereguli constatate în ce priveşte munca zilierilor sunt nerespectarea obligaţiei de a ţine evidenţa orelor lucrate de această categorie de salariaţi şi nerespectarea remuneraţiei minime pentru zilieri.

Campanie naţională

Controalele ITM la firmele care folosesc zilieri s-au desfăşurat pe perioada a doar patru zile din cursul lunii trecute, mai exact în perioada 19-22 septembrie, în cadrul unei campanii naţionale de verificare a modului de respectare prevederilor Legii nr. 52/2011 privind exercitarea unor activităţi cu caracter ocazional desfăşurate de zilieri.

Conform legii, zilierii sunt "persoane fizice, cetăţeni români sau străini, care au capacitate de muncă şi care desfăşoară activităţi necalificate cu caracter ocazional, pentru un beneficiar (un agent economic) sau pentru un împuternicit al acestuia, contra unei remuneraţii, în domenii precum agricultură, vânătoare şi serviciile anexe, silvicultură, pescuit şi acvacultură, activităţi de alimentaţie (catering) pentru evenimente, publicitate, restaurante, baruri, hoteluri şi alte facilităţi de cazare, baze şi cluburi sportive, grădini zoologice, botanice, întreţinere peisagistică şi spaţii verzi etc".

Principalele obiective ale campaniei au fost identificarea firmelor care folosesc zilieri şi luarea măsurilor care se impun pentru încălcarea prevederilor legii, diminuarea consecinţelor sociale şi economice negative care derivă din nerespectarea legii, identificarea firmelor care utilizează munca copiilor şi a tinerilor fără respectarea prevederilor legii şi determinarea lor de a respecta obligaţia înfiinţării şi completării registrului de evidenţă a zilierilor şi transmiterii unui extras al acestuia la ITM.

Problemele constatate

Principalele deficienţele constatate de inspectorii de muncă în acţiunile de control au fost, potrivit unui comunicat al ITM Bihor transmis luni, neîndeplinirea obligaţiei de a transmite Registrul electronic de evidenţă a zilierilor, zilnic, înainte de începerea activităţii, pentru fiecare persoană care urmează să se afle într-un raport de muncă cu beneficiarul sau un împuternicit al acestuia, nerespectarea obligaţiei de a ţine evidenţa orelor lucrate de salariaţii zilieri şi nerespectarea remuneraţiei minime pentru această categorie de angajaţi.

În Bihor, inspectorii de muncă au verificat 15 firme, fiind sancţionate 12. "Pentru încălcarea prevederilor Legii nr. 52/2011 au fost aplicate 4 avertismente", iar pentru  încălcarea altor prevederi legale în domeniul relaţiilor de muncă s-au aplicat 15 sancţiuni, valoarea totală a amenzilor aplicate fiind de 74000 lei. S-au dispus, de asemenea, 14 măsuri de remediere a neconformităţilor", precizează ITM Bihor.

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!