Operatorul licenţiat de salubritate a constatat că, la mai bine de două luni de la implementarea sistemului de colectare selectivă a deşeurilor la case, mulţi orădeni nu ştiu încă în ce zi anume ar trebui să-şi lase în stradă sacii galbeni cu deşeuri reciclabile. O mare parte dintre localnici scot sacii pe străzi în zilele în care nu sunt programaţi.

Tocmai de aceea, RER Ecologic Service va trimite din nou tuturor orădenilor fluturaşi cu datele la care maşina de ridicare a fracţiei uscate intră pe strada lor. La fiecare casă din Oradea, colectarea se face o dată la două săptămâni. În zilele de luni se strâng reciclabilele de pe malul drept, iar în zilele de vineri de pe malul stâng.

"Îndemnăm orădenii să ne anunţe, pe adresa de e-mail office@reroradea.ro, dacă frecvenţa de colectare e bună sau dacă nu cumva au nevoie mai des de ridicarea reciclabilelor", spune directorul tehnic al RER, Ionel Ban. Astfel, fie că sacii vi se umplu într-o săptămână, fie că se umplu în două, operatorul licenţiat de salubritate aşteaptă opiniile clienţilor.

De asemenea, orădenii trebuie să ştie că o colectare selectivă corectă presupune strivirea PET-urilor înainte de a fi puse în saci, pentru a nu ocupa spaţiu inutil.


VOCEA STRĂZII 

Cum vi se pare că funcţionează colectarea selectivă a deşeurilor la case?

02-Naghi-Ibolya.jpgNe-au împărţit sacii galbeni cam în urmă cu o lună şi de atunci au venit o singură dată să ridice reciclabilele. Unii au şi folosit sacii în alte scopuri, în loc să adune material plastic.
Naghi Ibolya, 68 ani, pensionară

Nu am văzut prea multă mişcare pe stradă. Nici nu ştiu dacă noi am primit saci din aceia galbeni, soţia se ocupă de lucrurile acestea. Noi scoatem gunoaiele în pubelele din curte.
Viorel Geri, 38 ani, maistru

02-Koteles-Elena.jpgAm primit sac galben, dar nu îl scot în faţa casei deoarece nu l-am umplut încă. Nu am văzut nici muncitori care să vină să ridice de la alţi vecini, pentru că lucrez până târziu.
Koteles Elena, 42 ani, muncitoare

Eu nici nu am primit astfel de saci de reciclare pe strada Micu Klein. Am mai văzut prin zonă câţiva scoşi afară, dar am crezut că vecinii au făcut rost de ei din alte părţi.
Iosif Petruşca, 39 ani, îngrijitor

02-Balogh-Zsuzsanna.jpgMi se pare că merge prost din moment ce eu, pe strada Cuza Vodă, nici nu am primit sac galben. Chiar m-ar ajuta să primesc, pentru că oricum eu strâng flacoanele separat.
Balogh Zsuzsanna, 40 ani, muncitoare

Noi am primit un sac pentru reciclabile de la vecini, pentru că le-au fost lăsate lor mai multe. Am început să strâng deşeurile separat, dar nu l-am scos încă să fie ridicat.
Mariana Ciuta, 48 ani, asistent personal