Comisariatul Judeţean pentru Protecţia Consumatorilor (CJPC) Bihor a efectuat, în perioada 19-30 noiembrie, controale privind respectarea prevederilor legale vizavi de siguranţa jucăriilor vândute în judeţ atât direct cât şi online.

Potrivit unui comunicat de presă semnat de comisarul-şef Cristian Nicula, la 24 dintre cei 28 de operatori economici controlaţi s-au găsit abateri. Printre principalele deficienţe constatate s-a numărat "comercializarea jucăriilor din pluş la care s-a constatat smulgerea cu uşurinţă a firelor de păr sau pluş, ceea ce ar putea duce la inhalarea de către utilizator şi la pericol de sufocare a acestuia".

De asemenea s-a constatat şi lipsa datelor de identificare ale producătorului, importatorului sau distribuitorului, lipsa traducerii elementelor de identificare şi caracterizare ale jucăriilor, lipsa avertismentelor privind supravegherea de către un adult în timpul utilizării jucăriei, a instrucţiunilor de utilizare, montaj, a celorlalte atenţionări specifice de la caz la caz, neafişarea în mod vizibil, lizibil, uşor de citit, fără echivoc a preţurilor de vânzare.

CJPC Bihor a aplicat celor 24 de agenţi economici amenzi în valoare totală de 67.000 de lei. "Din totalul de jucării, în valoare de 168.487 de lei, au fost oprite temporar de la comercializare jucării în valoare de 12.957 de lei şi oprite definitiv jucării în valoare de 96 de lei", se mai arată în comunicat.