Cu puțin înainte să înceapă noul an de învățământ, părinții preșcolarilor și elevilor se înghesuie de obicei la cabinetele medicilor de familie pentru a le cere așa numitul aviz epidemiologic.

Din anul școlar 2023-2024, însă, adeverințele nu mai trebuie cerute pentru o parte din copii, informează Direcția de Sănătate Publică Bihor.

Mai simplu

„Informăm părinții elevilor și preșcolarilor că la revenirea din vacanțe NU se va solicita antepreşcolarilor, preşcolarilor şi elevilor aviz epidemiologic”, arată un comunicat transmis vineri de Direcția de Sănătate Publică Bihor. 

Potrivit acestuia, medicii de familie eliberează documente medicale „doar pentru înscrierea într-un nou ciclu de învățământ”, adică atunci când copilul este înscris la creșă, la grădiniță, în clasa pregătitoare sau în clasa a IX-a, și numai în anumite situații.

Acest lucru este reglementat prin „Metodologia privind asigurarea asistenței medicale a antepreșcolarilor, preșcolarilor, elevilor din învățământul preuniversitar și studenților din instituțiile de învățământ superior pentru menținerea stării de sănătate a colectivităților și pentru promovarea unui stil de viață sănătos” aprobată printr-un Ordin comun al Ministerului Sănătății și al Ministerului Educației cu numărul 2508/4493 din 2023.

Când sunt necesare adeverințele

Concret, la înscrierea în creșă/grădiniță se cere adeverința medicală de înscriere în colectivitate (după modelul din Anexa nr. 16.1 la metodologia din Ordinul sus menționat), împreună cu avizul epidemiologic și dovada de vaccinare a copilului (prevăzute în Anexa nr. 16.2).  

Pentru înscrierea în clasa pregătitoare este necesară adeverința medicală de înscriere în colectivitate și dovada de vaccinare a copilului eliberată de medicul de familie doar dacă copilul a frecventat o grădiniță în care nu există cabinet medical școlar

La înscrierea în clasa a IX-a se prezintă adeverință medicală de înscriere în colectivitate și dovada de vaccinare a copilului eliberată de medicul de familie în aceeași situație, adică doar dacă elevul a frecventat o școală în care nu există cabinet medical școlar.    

Să informeze și școlile

„Direcția de Sănătate Publică Bihor a fost informată că medicii de familie au primit solicitări din partea părinților pentru eliberare de avize epidemiologice și a altor documente pentru copiii care au frecventat unități de învățământ cu cabinet medical școlar”, menționează comunicatul DSP.

Instituția arată că, „în consecință, am transmis către Inspectoratul Școlar Județean Bihor rugămintea să informeze toate unitățile de învățământ preuniversitar privitor la metodologia în vigoare privind documentele eliberate de medicii de familie pentru preșcolari/școlari la începerea unui nou an școlar”.

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!