După ce au depistat mai mulţi pescari pe Crişul Repede şi pe Crişul Negru care aveau doar permis de pescuit, nu şi aviz pentru a pescui într-o arie protejată - cum sunt cele două râuri - şeful Asociaţiei Pescarilor Sportivi Aqua Crisius, Mihai Togor, atrage atenţia tuturor pescarilor bihoreni că sunt pasibili de amenzi dacă nu îşi cer şi aviz.

Orice activitate se plăteşte!

În calitate de custode al celor două arii naturale protejate, Togor a precizat joi, într-o conferinţă de presă, că un ordin comun al Ministerului Mediului şi al Ministerului Agriculturii, emis în vara anului trecut, prevede că pescuitul recreativ-sportiv pe arii naturale protejate se face în baza autorizaţiei de pescuit, adică a permisului eliberat de Agenţia Naţională pentru Pescuit şi Acvacultură, şi a avizului eliberat de custodele zonei.

"Pentru Crişul Repede şi Crişul Negru, custode este APS Aqua Crisius", a spus Togor. Lipsa acestui aviz îl face pe pescar pasibil de amendă între 300-600 de lei, în timp ce eliberarea avizului costă doar 10 lei pe an.

Togor a precizat că nu doar pescuitul, ci orice activitate într-o arie naturală protejată, care are impact asupra zonei, necesită aviz din partea custodelui. Activitate cu impact nu este considerat, de pildă, ieşitul la iarbă verde, însă este culesul de plante medicinale, de ciuperci sau scăldatul.

Realizări în 2011

Pe de altă parte, Togor a făcut public şi raportul de activitate al asociaţiei. În total în 2011, rangerii Aqua Crisius au avut 107 acţiuni de control şi patrulare, din care 27 de acţiuni cu jandarmii, 23 cu Inspecţia Piscicolă, 10 cu Garda de Mediu şi alte cinci cu poliţiştii bihoreni.

În urma acestor controale, 1927 de persoane au fost legitimate, s-au făcut 11 sesizări penale şi s-au dat 105 amenzi, în cuantum total de peste 70.700 de lei. "Sesizările penale le-am făcut pentru tăieri de arbori, braconaj piscicol şi furt calificat de resurse minerale, adică nisip. La două sesizări, de braconaj piscicol, a început urmărirea penală, la una de tăieri de arbori s-a dat amendă, iar restul sunt în cercetare", a precizat Togor.

Printre alte activităţi din 2011, şeful Aqua Crisius a mai menţionat atribuirea în custodie către asociaţie a ariilor protejate Diosig şi Valea Iadului, realizarea regulamentelor pentru ariile protejate luate în custodie, participarea la diferite concursuri de pescuit, realizarea unor cercetări pe tema faunei piscicole.

Tot anul trecut, asociaţia a depus spre finanţare europeană patru proiecte, din care trei au fost aprobate. Unul vizează editarea unei publicaţii bilingve despre valorile naturale şi culturale a Văii Crişurilor, un altul cercetarea insulelor transfrontaliere pe cale de dispariţie şi ultimul elaborarea unui plan de management cu măsuri de management integrat în ariile naturale protejate, plan ce presupune cercetarea detaliată a acestor zone.