Primul poligon bihorean de airsoft şi tir cu arcul destinat amatorilor a fost deschis sâmbătă în Oradea, pe strada Oneştilor nr. 11B. Ideea construirii poligonului i-a venit lui Farkas Jozsef, un orădean de meserie lăcătuş mecanic. "Fiica mea a început să practice tir cu arcul şi atunci m-am gândit să-i fac un loc de antrenament, dar şi să transform asta într-o afacere", a explicat şeful poligonului, miercuri, într-o prezentare făcută pentru jurnaliştii orădeni. În plus, a subliniat Farkas, în oraş nu există poligoane destinate exclusiv amatorilor pasionaţi de tir, dar care nu vor să facă performanţă în acest sport.

Tehnica airsoft presupune că trăgătorul foloseşte replici fidele ale originalelor pentru a trage la ţintă. Ţintele din poligonul nou deschis sunt fixe sau mobile şi de diferite mărimi, astfel că fiecare amator poate să-şi aleagă coridorul de tragere în funcţie de cât de priceput este. Conform legislaţiei actuale, armele folosite în airsoft nu necesită autorizaţie şi pot fi folosite în spaţii special amenajate, cum este poligonul Airsoft&Archery Oradea.

Amatorii pot să închirieze de la noul poligon arcuri sau replici de arme, având de ales dintr-o paletă variată de modele. Mai precis, poligonul are arcuri tradiţionale, olimpice sau compound, adică au mai multe coarde, dar şi felurite replici de pistoale sau puşti. La Airsoft&Archery Oradea pot merge chiar şi cei care nu au tras niciodată, primind indicaţiile necesare de la un instructor specializat. Bineînţeles, printre dotările poligonului sunt incluse şi bilele de plastic necesare tragerii airsoft.

Patronul poligonului îndeamnă orădenii să încerce oricare din cele două sporturi, chiar dacă nu au de gând să facă performanţă. "Tirul sportiv dezvoltă capacitatea de concentrare şi îmbunătăţeşte echilibrul mental", a precizat Farkas Iosif.

Pentru o jumătate de oră de tir cu arcul, doritorii plătesc 8 lei închirierea pistei şi 10 sau 15 lei a arcului. Pentru închirierea unui arc de orice fel timp de 30 de minute, copiii plătesc 5 lei.

Pista pentru airsoft poate fi închiriată cu 10 sau 12 lei pentru jumătate de oră, în funcţie de tipul ţintei de pe pistă, iar închirierea replicilor de arme costă între 5 şi 15 lei, tot pentru 30 de minute. În weekend, toate preţurile sunt mai mari cu 2,5 lei.

Poligonul este deschis de duminică până joi între orele 10 şi 21, iar vinerea şi sâmbăta între orele 10 şi 22.

Alexandru Laslău