Poliţistul vlogger Tavi Perţea, fost ofiţer în cadrul Biroului Rutier din Oradea, care activează, în prezent, la Protecţia Animalelor, a publicat zilele trecute, pe canalul său de pe YouTube, un experiement interesant, despre cum poate rămâne un şofer fără permis în cazul în care consumă diferite alimente.

La început, poliţistul a consumat un pahar de socată, pe care a lăsat-o mai multe zile la fermentat.

"Eu consum foarte multă socată. Pot să spun că este băutura mea preferată, am chiar şi o reţetă secretă pentru ea", a mărturisit Perţea.

După ce a băut, a suflat în aparatul etilotest, care a indicat o valoare de 0,25 mg alcool pur în aerul expirat. "Asta înseamnă că aş fi putut rămâne fără permisul de conducere timp de 90 de zile şi să primesc şi o amendă de 1.305 de lei", a spus el după ce a văzut rezultatul.

Perţea a repetat testul după 5 minute, iar de această dată rezultatul a ieşit negativ.

În aceeași înregistrare, poliţistul a făcut şi un experiment cu o îngheţată cu aromă de bomboane Raffaelo, zmeură şi lichior Baileys.

Testarea imediată cu etilotestul a arătat o alcoolemie de 0,22!

”Foarte mult, asta înseamnă contravenţie şi reţinerea permisului. Fac precizarea că rezultatul nu este o eroare a aparatului, ci pur şi simplu acesta detectează vaporii de alcool din gură", a spus el.

Din nou, după 5 minute, a repetat testul, iar rezultatul a ieşit negativ.

Acestea sunt, însă, doar două dintre alimentele care pot „ridica” alcoolemia. Bomboanele sau ciocolata cu lichior pot cauza rezultate similare. În plus, și apa de gură poate avea același efect. Atenție, așadar, înainte să urcați la volan!

"În cazul în care aţi ieşit pozitiv la alcooltest din cauza unor alimente eu vă sfătuiesc să solicitaţi recoltarea de probe biologice. Cel mai bine e să aşteptaţi puţin după ce le consumaţi şi apoi să urcaţi al volan", a mai spus acesta.  

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!