Drumul Oradea-Cluj s-a umplut, în ultima perioadă, cu alveole de calmare a traficului care se pot transforma în adevărate capcane pentru participanţii la trafic! Şoferii şi transportatorii care circulă pe DN 1 se plâng că "insuliţele" le pun siguranţa în pericol, în special în localităţi bihorene precum Aleşd, Tinăud şi Auşeu.

Mai precis, pe raza localităţii Aleşd, Compania Naţională de Administrare a Infrastructurii Rutiere (CNAIR) a comandat montarea a nu mai puţin de cinci alveole, în Tinăud trei alveole, iar în Auşeu chiar şase alveole.

Transportatorii spun că multe dintre acestea sunt periculoase prin felul în care au fost amenajate, lăsând mult prea puţin spaţiu pentru virare, în special când vine vorba de camioane.

Cele mai înguste spaţii de virare se întâlnesc pe raza localităţii Auşeu. Şoferii de TIR spun că şi-au lovit deja anvelopele în aceste insule de separare a traficului. Mai mult, toate au borduri drepte şi înalte, de 10-15 centimeteri, astfel că, în cazul unui impact, maşinile riscă să se răstoarne.

Spre deosebire de insulele simialre din Ungaria, cele comandate de CNAIR sunt şi ilogice, fiindcă şicanează ambele sensuri de mers, şi cel de intrare în localitate, şi cel de la ieşire (unde nu se mai impune deloc obligarea şoferilor la încetinire).

Merită precizat că şi şoferii clujeni sunt nemulţumiţi de amenajarea noilor "insule". Duminică, circa 200 de clujeni din localitatea Feleacu au ieşit pe marginea DN1 şi au protestat împotiva separatoarelor de sens montate pe carosabil, afişând bannere cu mesajul: "Stop afacerilor cu borduri!".

Potrivit digi24.ro, zona figurează pe harta accidentelor din România ca "punct negru", iar în urma mai multor studii făcute, CNIR a decis ca în zone ca aceasta, în care anual se înregistrează multe accidente cu morţi şi răniţi grav, să instaleze separatoare care delimitează cele două sensuri de mers. Oficialii companiei spun că studiile arată că aceste separatoare ar putea preveni în special coliziunile frontale.

Amplasare acestor alveole este, însă, cel puţin discutabilă dat fiind că "insuliţele" montate de aceeaşi companie de drumuri pe DN 79, Oradea - Arad, au provocat numeroase accidente rutiere, iar Poliţia Rutieră a somat, în repetate rânduri, Compania să le modifice.