Comisia de circulaţie şi transport rutier a municipiului Oradea a aprobat, marţi, schimbarea regimului de circulaţie rutieră în Piaţa Unirii.

Pe banda rutieră dintre Primărie şi intersecţia cu strada Traian Moşoiu se va circula în regim de zonă rezidenţială, viteza autovehiculelor fiind limitată la maximum 20 km/oră, a anunţat marţi municipalitatea.

De asemenea, şoferii vor avea obligaţia să acorde prioritate pietonilor pe tot acest traseu, aceştia din urmă putând folosi în întregime partea carosabilă pentru traversare. Staţionarea autoturismelor va fi permisă doar în spaţiile semnalizate.

"Proiectul de reabilitare a Pieţei Unirii a fost gândit pentru a transforma această piaţă într-o zonă preponderent pietonală. Chiar dacă accesul maşinilor este permis pe o latură a pieţei, prin această măsură dorim ca în zona centrală pietonul să fie privilegiat", a spus viceprimarul Florin Birta.

În zilele următoare, în Piaţa Unirii vor fi instalate indicatoarele care marchează zona rezidenţială.

Şi până acum, pietonii traversau banda rutieră din Piaţa Unirii pe unde doreau, dar asta şi deoarece pe noul pavaj n-a fost trasată nicio zebră în această zonă. Astfel, pietonii erau expuşi permanent riscului unei accidentări.

Potrivit Poliţiei Rutiere, vinerea trecută, un bărbat în vârstă de 77 de ani a fost acroşat de o maşină tocmai în timp ce traversa această bandă rutieră. Din fericire, victima a suferit doar leziuni uşoare.