Având în vedere că în ultima perioadă angajaţii Inspectoratului Teritorial al Poliţiei de Frontieră (ITPF) Oradea au întânit mai multe cazuri de cetăţeni care vor să intre sau să iasă din ţară la volanul unor autoturisme cu numere provizorii de Germania ori Ungaria, autorităţile le amintesc şoferilor că acest lucru este interzis şi, ca atare, pedepsit de lege.

Concret, potrivit legislaţiei în vigoare, încă din 2002, nu pot intra sau ieşi din ţară maşinile care au: plăcuţe cu numere de înmatriculare provizorii cu caractere de culoare neagră, eliberate de autorităţile germane, plăcuţe profesionale (de garaj) eliberate tot de autorităţile germane sau, în fine, plăcuţe de tip P (probe) atribuite de autorităţile maghiare societăţilor comerciale care produc, comercializează sau repară autoturisme.

Asta deoarece România nu are încheiate acorduri în acest sens cu ţările respective şi, ca atare, maşinile cu astfel de plăcuţe nu pot circula pe drumurile publice de la noi. "În situaţia în care o persoană se prezintă la ieşirea din ţară conducând un vehicul înmatriculat în condiţiile prezentate mai sus, lucrătorii poliţiei de frontieră vor întocmi lucrare penală sub aspectul săvârşirii infracţiunii de "punerea în circulaţie sau conducerea unui vehicul neînmatriculat", prevăzută de art. 334 din Codul penal", a subliniat comisarul-şef Dan Lazăr, purtătorul de cuvânt al ITPF Oradea.

Prin excepţie, se va permite intrarea sau ieşirea în/din ţară autovehiculelor sau remorcilor in conditiile de inmatriculare respective, doar dacă sunt transportate în remorci sau trailere.