Se circulă greu

În urma ninsorilor căzute în ultimele zile, pe majoritatea drumurilor din judeţ se circulă în condiţii de iarnă, dar deocamdată nici un drum nu este blocat. "Se circulă pe toate drumurile judeţene, în condiţii de iarnă. Utilajele de deszăpezire lucrează şi noaptea, dar, potrivit normativelor în vigoare, stau să se oprească ninsoarea, iar în funcţie de nivelul de intervenţie al drumului, intervin în maxim 3, 8 sau 12 ore de la oprire", a declarat pentru BIHOREANUL Mircea Jacan, purtătorul de cuvânt al Consiliului Judeţean.

Potrivit locotenentului Cristian Herţe, purtătorul de cuvânt al Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă Crişana, în ultimele 24 de ore s-au înregistrat 12 de sesizări prin 112 privind circulaţia greoaie în mai multe zone din judeţ, din cauza prezenţei poleiului şi a zăpezii, numărul acestora fiind în scădere.

Este vorba de DN 19 B, între localitatea Suplacu de Barcău şi municipiul Marghita, DN 76 E între Criştioru de Jos şi Ştei, DN 19 E între Diosig şi Valea lui Mihai, DN 1 (E60) în zona Piatra Craiului, DJ 768 între Calea Mare şi Vintere, DJ 763, între Sudrigiu şi Pietroasa, DJ 191 B între Budoi şi Derna, DJ 764 între Beiuş şi Delani. "În municipiul Oradea, în zona străzilor Adevărului şi Piatra Craiului pe anumite sectoare de drum circulaţia s-a desfăşurat cu dificultate. În toate cazurile am sesizat firmele care se ocupă de deszăpezire, iar numărul apelurilor primite este în scădere", a precizat purtătorul de cuvânt al ISU.

Drumul Leşu - Stână, impracticabil

Salvamontiştii bihoreni atrag din nou atenţia că, în ciuda faptului că este inclus în hărţile rutiere din memoria dispozitivelor de navigaţie auto tip GPS, drumul dinspre Coada Lacului Leşu - Stâna de Vale şi invers este închis circulaţiei pe perioada de iarnă, fiind impracticabil. În plus, pe numeroase porţiuni ale acestui drum, nu există semnal de telefonie mobilă ceea ce face dificilă solicitarea de ajutor.

Şoferii trebuie să pornească la drum numai după ce s-au informat despre prognoza meteo pe perioada următoare, starea drumurilor şi a accesului în zonă şi să îşi doteze maşinile cu lanţuri antiderapante, o lopată şi un cablu de tracţiune, pentru a putea evita blocarea.

Totodată, turiştii sunt avertizaţi că stratul de zăpadă este încă insuficient de gros şi consistent pentru a permite practicarea sporturilor de iarnă în condiţii de siguranţă.

La fel, amatorii de drumeţii sunt sfătuiţi să pornească în trasee cât mai devreme, pentru a evita întunericul, să urmeze întocmai marcajele traseelor turistice şi să se echipeze corespunzător anotimpului. "Traseele de traversare a crestei principale a masivului Bihor-Vlădeasa nu pot fi abordate decât de către turişti cu mare experienţă, perfect dotaţi tehnic, buni cunoscători ai zonelor tranzitate, capabili de orientare inclusiv în condiţii meteo nefavorabile. În mod special trebuie avută în vedere ceaţa, un fenomen frecvent în zonele alpine", se arată într-un comunicat al Salvamont Salvaspeo Bihor.

Circulaţi prudent

Poliţia le reaminteşte şoferilor să adapteze permanent viteza la condiţiile de drum (ceaţă, carosabil acoperit cu zăpadă, gheaţă sau polei), să asigure buna funcţionare a sistemelor de iluminare-semnalizare şi climatizare-dezaburire, şi atât ei cât şi pasagerii lor să poarte centurile de siguranţă.

Totodată, conducătorii auto nu trebuie să bruscheze comenzile autovehicolului, în schimb să folosească luminile de întâlnire, chiar şi pe timp de zi, să mărească distanţa de siguranţă în mers între vehicule şi să folosească frâna de motor. Pietonii sunt sfătuiţi să traverseze doar prin locurile marcate sau semnalizate şi numai după ce sunt siguri că şoferii le acordă prioritate de trecere.