O nouă instituţie va scoate inspectori pe şosele pentru controlul autovehiculelor. Potrivit unei Ordonanţe de Guvern, se pregăteşte înfiinţarea Inspectoratului de Stat pentru Control în Transportul Rutier, prin reorganizarea Autorităţii Rutiere Române, a Registrului Auto Român şi a Companiei de Autostrăzi. Noua instituţie va fi în subordinea Ministerului Transporturilor.

Potrivit proiectului de ordonanţă, noii inspectori "au dreptul să oprească orice autovehicul care circulă pe drumul public şi este utilizat la efectuarea transporturilor rutiere".

"Inspectorii pot opri vehiculele, semnalizând regulamentar din poziţia statică în acelaşi mod ca şi poliţiştii rutieri sau din autovehiculul din dotare aflat în mers", mai scrie în proiect, în care se mai arată că "în cazul unui control efectuat în trafic asupra unui vehicul rutier, inspectorii au dreptul să pătrundă atât în spaţiul destinat conducătorului auto, cât şi în spaţiul destinat transportului rutier de mărfuri şi/sau persoane".

Ei vor verifica starea tehnică a autovehiculului, actele de transport, dar şi dovada plăţii tarifului de utilizare a reţelei de drum. De asemenea, inspectorii vor avea dreptul să imobilizeze vehiculul, să ridice plăcuţele de înmatriculare şi documentele maşinii.