Un bărbat în vârstă de 26 de ani şi doi copii de 6, respectiv 9 ani, din satul bihorean Cadea au fost internaţi la Spitalul de Boli Infecţioase din Oradea cu simptome de toxiinfecţie alimentară. În urma analizelor medicii au descoperit că tinerii, doi fraţi şi un verişor de-al lor, erau infestaţi cu toxină botulinică.

Cei trei s-au îmbolnăvit după ce au consumat şuncă de porc afumată. Simptomele toxiinfecţiei nu s-au manifestat în acelaşi timp la persoanele infestate. Copiii au fost internaţi la câteva zile după ce bărbatul de 26 de ani s-a prezentat la spital.

„Cei doi fraţi de 6, respectiv 9 ani, şi verişorul lor de 26 de ani prezentau simptome clasice de botulism. Au fost internaţi şi trataţi cu ser antibotulinic, iar evoluţia lor este bună", a declarat pentru BIHOREANUL dr. Iulian Zaporojan, purtătorul de cuvânt al Secţiei de Boli Infecţioase a Spitalului TBC.

Carnea contaminată a fost confiscată şi va fi distrusă. „Am fost sesizaţi de Direcţia de Sănătate Publică despre cazul din satul Cadea, după ce prima persoană se internase deja la Boli Infecţioase. Ne-am deplasat la faţa locului şi am confiscat cele 87 de kilograme de carne de porc. În urma analizei de laborator s-a confirmat prezenţa toxinei botulinice în carnea respectivă. Alimentele contaminate vor fi distruse", a declarat Mircea Gelu-Budău, directorul coordonator al Direcţiei Sanitar-Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor Bihor (DSVSA).

DSVSA a avertizat printr-un comunicat că toxina botulinică este una dintre cele mai periculoase toxine alimentare, deoarece într-o cantitate extrem de mică poate afecta un număr mare de persoane. „Toxina este produsă în alimente de origine animală sau vegetală, în condiţii de anaerobioză. După ingerare incubaţia durează de la 2 ore până la 14 zile de la ingestia alimentelor contaminate", se menţionează în informare.