Ministerul Afacerilor Externe a emis miercuri o atenționare de călătorie legată de posibile restricții de circulație care se preconizează a fi impuse pe teritoriul Ungariei, în contextul creșterii debitului Dunării și inundațiilor din țara vecină. 

MAE informează „cetățenii români care se află, tranzitează sau intenționează să călătorească în Ungaria, asupra faptului că, în contextul inundațiilor recente, se preconizează aplicarea de către autoritățile din această țară a unor restricții de circulație, în perioada imediat următoare”. 

„Limitările vor viza inclusiv capitala Budapesta, în special pe căile de acces rutiere și pietonale adiacente albiei Dunării. Restricțiile vor fi aplicate de autoritățile ungare pe fondul temerilor cu privire la creșterea semificativă a debitului apelor Dunării în zilele următoare”, arată MAE.

Cetățenii români pot solicita asistență consulară la numerele de telefon ale misiunii diplomatice a României la Budapesta: +3613847689, Consulatului General al României la Szeged: +3662424431 și Consulatului General al României la Gyula: +3666464579, +3666477147, apelurile fiind redirecționate către Centrul de Contact și Suport al Cetăţenilor Români din Străinătate (CCSCRS) şi preluate de către operatorii Call Center-ului, în regim de permanență.

De asemenea, cetăţenii români care se confruntă cu o situaţie dificilă, specială, cu un caracter de urgenţă, au la dispoziţie şi telefoanele de permanență ale Ambasadei României în Ungaria +36305356912, Consulatului General al României la Szeged +36306777980 și Consulatului General al României la Gyula +36306357181.

MAE recomandă consultarea paginilor budapesta.mae.ro, szeged.mae.ro, gyula.mae.ro și www.mae.ro.

Marți seara, premierul Ungariei, Viktor Orbán, a spus că inundațiile au ajuns în Ungaria și că a început cea mai dificilă și importantă perioadă pentru apărarea împotriva apelor. El și-a anulat toate călătoriile în străinătate pentru a coordona eforturile de apărare împotriva revărsărilor de apă, notează agenția maghiară de presă MTI. O veste bună, a spus el, este că potrivit prognozelor nu se anunță ploi în Ungaria în următoarele zile. 

Presa din țara vecină a prezentat imagini cu nivelul înalt al apei Dunării, care, în Budapesta, s-a revărsat pe cheiuri. 

De asemenea, marți, Viktor Orbán a inspectat lucrările de protecţie împotriva inundaţiilor de-a lungul râului Lajta, unde, împreună cu deputatul István Nagy, a ascultat raportul experţilor în domeniul apei şi al colaboratorilor inspectoratului pentru situaţii de urgenţă privind eforturile depuse pentru protecţia oraşului Mosonmagyaróvár şi a zonei limitrofe. Astfel, premierul a dat undă verde pentru deschiderea lacului de acumulare de urgenţă situat între albia principală a râului Lajta şi Canalul Stâng. Acest lac provizoriu va deschide linia de protecţie secundară şi va asigura astfel ca liniile de protecţie principale să nu fie sparte de viitură.

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!