Ateroscleroza este o depunere de plăci sau fâşii de grăsime în pereţii interni ai arterelor care treptat ajung să obstrueze arterele care hrănesc inima, creierul şi rinichii, ducând la atac de cord, accident vascular cerebral sau insuficienţă renală.

Boala începe devreme, uneori înainte de pubertate, deşi rămâne de obicei silenţioasă până după vârsta de 40 sau 50 de ani. Există o serie de factori de risc a căror reducere sau suprimare este foarte importantă în prevenirea aterosclerozei şi a consecinţelor sale. Aceştia sunt: fumatul, hipertensiunea, creşterea colesterolului din sânge, diabetul zaharat, obezitatea, condiţia fizică precară şi, după unii cercetători, personalitatea, vârsta şi predispoziţia genetică.

Atenţie! Controlul colesterolului ar trebui să fie obligatoriu pentru: copiii şi adulţii cu risc genetic crescut, adulţii fumători şi cei cu diabet sau hipertensiune arterială şi femeile în postmenopauză. Există remedii cu efecte benefice, ca de exemplu aspirina (în doze mici şi după recomandarea medicului, datorită efectelor adverse), fibrele laxative din morcovi, fasole, ovăz şi alte legume, peştele, usturoiul, ceapa şi ardeiul iute (excesul poate determina tulburări gastrointestinale).

Reţineţi! Riscul dezvoltării aterosclerozei se poate reduce substanţial prin renunţarea la fumat, prevenirea hipertensiunii arteriale şi menţinerea sub control a tensiunii arteriale, depistarea cât mai precoce a diabetului la cei predispuşi şi controlul glicemiei, menţinerea colesterolului în limite normale (prin consumul redus de alimente care conţin grăsimi, cum sunt carnea şi preparatele din carne de porc, untul, smântâna etc. şi consum de cereale integrale, peşte, legume şi fructe proaspete), păstrarea unei bune condiţii fizice cu prevenirea obezităţii prin practicarea exerciţiilor fizice şi un regim alimentar echilibrat, fără calorii în exces.