Ca de obicei, la sfârşit de an, la cantina de la LPS Bihorul, Asociaţia de Atletism a judeţului Bihor, în frunte cu preşedintele Virgil Preda, a organizat Gala Atletismului Orădean.

Ajunsă la ediţia a XV-a, gala, menită a premia laureaţii atletismului din Oradea, avut loc sâmbătă şi a reunit, pe lângă cei aproximativ 40 de sportivi aflaţi în atenţia AJA-ului şi diferiţi invitaţi, precum Iacob Hanţiu, directorul clubului CSU, Ionel Bungău, directorul clubului Crişul, Dan Matei şi Lucian Stance, directorul şi directorul adjunct al CSS LPS Bihorul, sau Iosif Korodi, inspector al Direcţiei Judeţene pentru Sport şi Tineret Bihor.

Ca de fiecare dată, gala a debutat cu intonarea imnului naţional, după care profesorul Virgil Preda, înainte să treacă la premiere, a ţinut un scurt discurs de apreciere a acestui an, atrăgând încă o dată atenţia asupra faptului că "din păcate, atletismul bihorean nu este sprijinit aşa cum ar trebui de factorii îndreptăţiţi s-o facă" şi că, "în pofida condiţiilor precare, atleţii bihoreni s-au aflat la înălţime şi anul acesta".

Primii premiaţi au fost cei de la secţiunea "piticul de viitor". Aici au fost nominalizaţi: Mihnea Popovici, Iulian Timoftiu, Viviana Vereş, Anca Teuşda, Matei Antal, Nicolas Gligor, Paula Hoduţ şi Andrei Martin.

Au urmat momentele artistice, în special muzicale, susţinute de unii dintre sportivi, care, aşa cum spunea Virgil Preda, "au şi deprinderi artistice". Astfel, Matei Antal şi Antal Gergo au cântat la vioară, iar sora lor, Cristina Antal, şi Iulia Cristea, la orgă.

Nu au lipsit nici concursurile, în special cele de cultură muzicală, unde mai mulţi sportivi şi-au putut adjudeca câte un DVD, cu formaţii muzicale sau chiar filme.

A doua categorie premiată a fost cea a "speranţelor", unde cei chemaţi în faţă şi aplaudaţi au fost Anda Ologu, Ioana Ianchiş, Narcisa Nistoroiu, Luca Abrudan, Andrea Teuşda, Larisa Brîndaş, Andoli Gergo, Vad Matyas, Kelemen Kristof şi David Pentie.

După nominalizarea colaboratorilor, inclusiv al unui om de afaceri din Sibiu, care a declarat că va susţine atletismul orădean, s-a trecut la premierea sportivilor care au debutat cu o medalie anul acesta, intitulată "debut pe podium". Astfel, au fost premiaţi Sabin Variu, Ioan Cosma, Kiraly Valeria, Jakab Silveszter, David Barabaş, Laviniu Chiş, Raul Banizs, Eusebiu Junc, Mihaela Benţe, Antoniu Paşca, Jakab Elek, Denisa Coita şi Anda Pogăcean.

Unul dintre cei mai buni atleţi ai anului, Silviu Uivaroşan a avut o surpriză în această gală, realizând un colaj cu diferite videoclipuri şi fotografii din concursuri, de la pregătiri, dar şi un clip în care câţiva dintre atleţi erau elfi. Acesta a fost proiectat şi îndelung gustat de public.

S-a trecut apoi la premierea categoriei "confirmări", unde au fost răsplătiţi: Alexandru Drîmbea, Ioana Bologa, Mihai Haş, Alexandru Cormoş, Mihai Dringo, Cristian Meheş, Cristian Tăut, Geanina Mândrilă, Borbely Gergo, Robert Bacan, David Varga şi Andrei David.

După ce a fost amintit şi profesorul Marţian Pirtea, care l-a adus în Oradea pe Virgil Preda în urmă cu 40 de ani, li s-a dat cuvântul şi invitaţilor, precum Dan Matei, Ionel Bungău, Iacob Hanţiu sau veteranului Constantin Pană, secretarul Asociaţiei Judeţene de Atletism, a avut loc şi premierea celor mai buni atleţi ai anului în Bihor. Aceştia au fost 13 la număr, fiindcă pe trei locuri s-au regăsit câte doi.

Pe locul X a fost desemnat Sergiu Foltuţ, de la lăritura în lungime, pe locul IX, Matyas Jozsef, de la aruncarea ciocanului, pe locul VIII, la egalitate, Ionuţ Benea (ciocan) şi Sergiu Perţe (înălţime). Pe poziţia a VII-a s-a situat anul acesta, Cristian Sidea (400 m garduri), pe cea de-a VI-a, Silviu Uivaroşan (lungime), pe locul V, Halai Erika (triplusalt şi lungime), iar pe poziţia a IV-a, la egalitate, Andrei Sasca (lungime) şi Alexandru Meheş (ciocan).

Cele mai importante locuri ale clasamentului de sfârşit de an au fost ocupate de Ligia Grozav (înălţime, rezultat 1,80 m) şi Korozsi Dorina (800 m, vicecampioană naţională de seniori), pe locul III, Bianca Lazăr Fazekaş (ciocan, rezultat 58,46 m), pe poziţia secundă, şi de Cornelia Deiac, la lungime, cu rezultatul de 6,67 m. Acesta din urmă a fost declarată atleta anului în Bihor.

În pofida faptului că a devenit dublă campioană de senioare, atât în sală, cât şi în aer liber, Cornelia a declarat că nu este tocmai mulţumită de rezultatele din acest an, "fiindcă se putea şi mai mult". Vă reamintim faptul că atleta orădeană Cornelia Deiac a fost foarte aproape de participarea la Olimpiadă anul acesta.

La final a fost premiată şi antrenoarea care a descoperit-o pe Cornelia Deiac, Felicia Bulzan, dar nu au fost uitaţi nici ceilalţi antrenori, precum soţii Meheş Livia şi Adalbert, Carol Cadas sau Marius Marinău.