Mi se întâmplă foarte des să fiu întrebat cum am ajuns ecologist. Unii spun că aşa te naşti, că aşa simţi, dar eu vă voi prezenta partea mea de adevăr.

Cred că nimeni nu se naşte în vreun fel: nu ne naştem buni, nu ne naştem răi, nu ne naştem ortodocşi, musulmani sau atei, nu ne naştem români, maghiari sau romi, nu ne naştem albi sau negri, nu ne naştem hoţi sau oameni cinstiţi, nu ne naştem liberali sau socialişti, nu ne naştem bărbaţi sau femei, muncitori sau leneşi, nu ne naştem pacifişti ori războinici şi cu siguranţă nu ne naştem ecologişti. Toate acestea sunt lucruri pe care le învăţăm ori cu care societatea ne etichetează trăind prin paradigma lor.

Vreau să vă răspund la întrebarea cum am ajuns orice, nu doar ecologist. Azi am 30 de ani şi-mi dau seama că eu sunt suma oamenilor pe care i-am iubit şi i-am urât, sunt suma întâmplărilor dorite şi nedorite, sunt suma prejudecăţilor cât şi a învăţăturii pe care societatea mi-a dat-o, sunt suma idealurilor, frustrărilor şi credinţelor mele, învăţate ori constatate.

Fiecare om pe care l-am întâlnit, fiecare eveniment şi-a lăsat amprenta asupra existenţei mele şi, azi, sunt suma lor. Aşa am devenit ceea ce sunt, aşa am devenit ecologist, antreprenor, aşa am devenit umanist, activist, idealist, copil, tată şi soţ.

A fi ecologist înseamnă a proteja libertatea fiecăruia, a pomilor, a animalelor, a oamenilor, de a-şi urmări fericirea. A fi ecologist înseamnă a înţelege diversitatea şi de a o privi ca pe o curiozitate, de a o admira, nu de a o distruge. A fi ecologist înseamnă a înţelege că suntem chiriaşi în această lume, că puţinul timp pe care-l avem trebuie să îl petrecem fericiţi, dar fără a încălca fericirea semenilor şi a urmaşilor noştri.

Horea Vuşcan
Lider local al Mişcării Verzilor