Peste 200 de oameni au luat startul, duminică, la o cursă de alergare organizată în curtea fabricii orădene Nokian Tyres. Alergătorii au pornit deodată cu peste 300.000 de oameni din lumea întreagă, competiția „Wings for life” (Aripi pentru viață) ținându-se simultan în sute de orașe.
Cursa are un rol caritabil: toate fondurile strânse din taxa de înscriere a participanților ajung la o organizație care finanțează cercetările pentru leziunile măduvei spinării, încă imposibil de vindecat. Tocmai de aceea, motto-ul competiției este „Aleargă pentru cei care nu pot”.
„Urmăriți” de mașini
Organizatorii locali sunt membrii grupului de alergare Oradea Running Culture, care pot fi văzuți pe străzile din oraș în fiecare joi seară. Ei au chemat și alți alergători, profesioniști sau amatori, să se alăture competiției, iar duminică, la ora 14 fix, după o sesiune de încălzire alături de echipa de kangoo jumps Kapo - Sănătate pe ghete, 212 oameni au început să fugă în jurul unei clădiri din incinta fabricii care a acceptat să găzduiască această competiție. Printre ei s-au numărat și câțiva tineri imobilizați în scaune cu rotile.
Majoritatea participanților au fost orădeni, dar s-au înscris și sportivi străini, din Ungaria, Spania, Finlanda sau îndepărtata Argentina. Printre finlandezii concurenți s-au numărat membri ai echipei Nokian Tyres, în frunte cu directoarea Susanna Tusa.
Inedit în această cursă este că, după 30 de minute de alergare, fiecare sportiv începe să fie „urmărit” de o mașină virtuală, în aplicația competiției, unde participanții au trebuit să se înscrie. Autoturismul digital accelerează în spatele fiecărui alergător, în funcție de viteza și de anduranța dovedită de acesta până atunci (aplicația înregistrându-i viteza și distanța parcursă), iar când îl ajunge din urmă, cursa se termină pentru respectivul utilizator.
Cei mai cei
La competiția din Oradea, au participat și numeroși alergători profesioniști, dovadă că, la mai bine de 2 ore de la startul cursei, zeci de oameni erau încă în alergare.
La ora 16, pe primul loc se aflau Marius Fora, care până atunci alergase 31,5 km în curtea Nokian Tyres fără să fi fost „ajuns” de mașina virtuală, respectiv Eva Gall, cu o distanță parcursă până atunci de 26,1 km. Și încă alergau, la fel ca alți încă 7.100 de oameni din lumea întreagă, adică 2% din totalul înscrișilor.
Pe lângă regulile inedite și caracterul caritabil, competiția din Oradea s-a evidențiat și ca un prilej de distracție. Voluntarii Oradea Running Culture și susținătorii sportivilor i-au încurajat de pe margine cu vuvuzele, mesaje mobilizatoare și muzică dată la maximum, unii fiind costumați în dinozauri, găini sau alte personaje gonflabile. Au alergat, deci, au donat și s-au și distrat!
Mulți dintre participanți și voluntarii adunați la eveniment au mărturisit și că, înainte de a ajunge în curtea Nokian Tyres, au trecut pe la secțiile de votare. Cursa globală a coincis în România cu primul tur al alegerilor prezidențiale, iar alergătorii par să nu fi fugit de datoria lor civică...